Tip 2 Diyabetin Mikrobiyal Yönü: Bağırsak Mikrobiyotasının Rolü ve Terapötik Potansiyeli - Çolak, Aylin; Kahraman, Hüseyin; Çolak, Yusuf Ziya (Fırat University, 2026)
Diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıklar, küresel ölçekte önemli halk sağlığı sorunları oluşturmaktadır. Bu rahatsızlıklar arasında diyabet, modern çağın en yaygın ve etkili hastalıklarından biri olarak öne çıkmaktadır. Giderek artan kanıtlar, diyabetin birçok yaşamı tehdit eden komplikasyonun gelişmesinde önemli bir etken olduğunu göstermektedir. Son zamanlarda, insan mikrobiyomu, Diyabet Mellitus'un patofizyolojisindeki rolü nedeniyle artan bir ilgi görmektedir. Yüksek verimli sekanslama teknolojilerindeki yenilikler, bağırsak mikrobiyotasının profillenmesini sağlayarak metabolik düzenlemedeki kritik rollerini ortaya koymuştur. Özellikle, bu mikrobiyal topluluklar glikoz ve lipid metabolizmasının yanı sıra yağ dokusu fonksiyonunu da modüle etmektedir. Birçok araştırma grubu, bağırsak mikrobiyotasını hedeflemenin diyabet yönetimi için yenilikçi tedavi yolları sağlayabileceğini öne sürmektedir. Bu derleme, bağırsak mikrobiyal bileşimi ile Tip 2 Diyabet Mellitus'un patogenezi arasındaki etkileşimi aydınlatmayı amaçlamaktadır.

Metabolic diseases, such as diabetes and obesity, constitute significant public health challenges on a global scale. Among these conditions, diabetes emerges as one of the most widespread and impactful diseases of the modern era. Accumulating evidence shows that diabetes is major contributing factor to the development of several life-threatening complications. Recently, the human microbiome has garnered increased attention for its role in the pathophysiology of Diabetes Mellitus. Innovations in high-throughput sequencing technologies have enabled profiling of the gut microbiota, revealing their critical roles in metabolic regulation. Specifically, these microbial communities are implicated in modulating glucose and lipid metabolism, as well as adipose tissue function. Many research groups suggest that targeting the gut microbiota may provide inovatife therapeutic avenues for diabetes management. This review aims to elucidate the interplay between gut microbial composition and the pathogenesis of Type 2 Diabetes Mellitus.
The Microbial Face of Type 2 Diabetes: The Role of Gut Microbiota and Therapeutic Potential
Keywords: Bacteriology; Bakteriyoloji