EGZERSİZ UYGULANAN RATLARDA BİYOTİN VE KROM HİSTİDİNATIN GLUKOZ METABOLİZMASI PPAR-Y,IRS-1 VE NFKB EKSPRESYONU ÜZERİNE ETKİLERİ - TURĞUT, MİNE (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmanın amacı; 8 hafta boyunca egzersiz uygulanan ratlarda biyotin ve krom histidinatın glukoz metabolizması PPAR- ?, IRS-1 ve NF-kB ekspresyonu üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Çalışmaya her grupta 7 adet olmak üzere toplam 56 adet Wistar albino rat (8 haftalık) kullanılmıştır. Ratlar; 22±2°C sıcaklık, %55±5 nisbi nem bulunan ortamda ve 12 saatlik ışıklandırmada tutulmuştur. Araştırma grubunu oluşturan ratlar başlangıçta 10 m/dk hızla koşmaya başlayarakve kontrollü artışlarla 2 haftalık alışma süresinin sonunda 30 m/dk hıza (hız değiştirilebilir) ulaşmıştır (Koşu Bandı, MAY-TME 0804, Commat Limited, Ankara). Ratlar, diyetle Krom histiditane ve Biyotin uygulanmaya başladıktan sonra 6 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere koşu testine tabi tutulmuştur.Koşu bandının eğimi de 0° ile 15° arasında ayarlanabilir. Koşu testi 13:00-16:00 saatleri arasında yapılmıştır. (bazal glikokortikoid etkinliğini göz ardı etmek için). Veriler, IBM SPSS (versiyon 22) paket programında ANOVA prosedürü kullanılarak değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar Tukey Post Hoc testi ile analiz edildi. Veriler grup ortalamaları ve ortalamanın standart hatası (SEM) olarak verildi. Verilerde istatistiksel önemlilik ve olasılık değerleri 0.05'den küçük olan değerler için anlamlı olarak tanımlandı. Sonuç olarak , kronik egzersiz + krom histiditane+ biyotin takviyesi trigliserit düzeyini önemli bir şekilde azalttığı ,Yine kronik egzersiz + krom histiditane+ biyotin takviyesi GLU düzeyinde önemli bir azalma göstermiştir. Egzersiz ALT VE AST düzeyine istatistiksel açıdan önemli bir etki etmemiştir.Bunun yanı sıra biyotin takviyesinin HDL düzeyini düşürerek farklılık gösterdiği görülmektedir. Ayrıca, kontrol grubundaki ratlarda CrHis tüketimi PPAR-?, IRS-1 düzeylerini arttırarak NFkB düzeyini ise azaltmıştır. Egzersiz grubunda ise KE+CrHis+Biyotin takviyesinin PPAR-?, IRS-1 düzeylerini arttırarak NFkB düzeyini azalttığını göstermiştir. Egzersiz uygulaması ile birlikte Biyotin ve krom histiditane takviyesi kan yağları ve glukoz düzeyi üzerinde etkili sonucuna varılmıştır. Elde edilen mevcut bulgu ve sonuçlardan egzersizin uygulamasıyla biyotin ve krom histidinat takviyesinin insanların sağlığında önemli rol oynayacağını düşünmekteyiz. Böylelikle egzersiz + krom histidinat ve biyotin takviyesinin sporculara uygulanması performansı arttırmada ve sağlığı korumada bir uygulama olabilir. Anahtar Kelimeler: Biyotin, Krom Histiditane, PPAR- ?, IRS-1, NF-kB

The aim of the study is that the effects of biotin and chromium hystidine glucose metabolism on PPAR- ?, IRS-1 ve NF-kB expression on the rats which are implemented exercise throughout 8 weeks. 56 Wistar abino rat ( 8 weekly ) in 7 items each groups are used in this study. Rats are subjected to lightning 12 hourly in the room with 22±2°C and 55±5% relative humidity. Initially, the rats run a speed of 10m/min, and they reach a speed of 30m/min (speed can be changed) with controlled increase at the end of two weekly adaptation period. (Treadmill, MAY-TME 0804, Commat Limited, Ankara) After implementing chromium hystidine and biotin with diet to rats, they are subjected to treadmill in 5 days throughout 6 weeks, and exhaustion exercise is implemented for acute exercise in the last day. The slope of treadmill can be arranged between 0° and 15°. Treadmill test is done between 1pm and 4pm. ( For ruling out basic glucocorticoid activity ) Data are evaluated through IBM SPSS (version 22) packaged software by using ANOVA procedure. The comparisons of the groups are analyzed with Tukey Post Hoc test. Data are given as the average of the groups and the standard error of the average (SEM). The values which are less than 0.05 of statistical materiality and possibility statistics are defined as significant. As a conclusion, chronic exercise + chromium hystidine + biotin supplement decreases to triglyceride level significantly. Also, chronic exercise + chromium hystidine + biotin supplement decreases to glucose level significantly. The exercise is not affect significant on ALT and AST level in term of statistical. In addition to this, biotin supplement is shown difference by decreasing HDL level. Also, the CrHis consumption of rats which are in the control group increased PPAR-?, IRS-1, decreased NfkB. In the exercise group, KE+CrHis+Biotin supplement increased PPAR-?, IRS-1 level and decreased NFkB level. Biotin and chromium hystidine supplement with exercise implementation has effective on blood fats and glucose level. With the obtained current data and results of the exercise implementation, we think that biotin and chromium hystidine supplement give an important role on the human's health. Thus, the implementation of exercise + chromium hystidine and biotin supplement for athletes can be an implementation of performance improving and sanitation. Key Words: Biotin, Chromium Hystidine, PPAR- ?, IRS-1, NF-kB
Effects of biotin and chromium hystidine glucose metabolism on PPAR- Y, IRS-1 ve NF-KBexpression on the rats which are implemented exercise
Keywords: Spor