YÜZME HAVUZLARINDA GÜVENLİK VE YÖNETİM - Gündoğdu, Cemal; Ekenci, Güner; Çolakoğlu, Tekin (My University, 2008)
Bu çalışmada, Türkiye’de kamuya ait yüzme havuzlarının güvenlik ve yönetimi ile ilgili durumu araştırıldı. Bu amaçla, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, mahalli idareler ve eğitim kurumlarına ait sportif amaçlı kullanılan olimpik, yarı olimpik açık ve/veya kapalı toplam 80 yüzme havuzunda sağlık, güvenlik denetimleriyle ilgili hazırlanan kontrol listesi, doğal gözlem ve yetkili kişilerle yüz yüze görüşme yöntemi ile yerinde dolduruldu. Sonuçta Türkiye’deki havuzların cankurtaran seçimi ve eğitimi konusunda ortalama %52; acil durum teçhizatı bakımından %64,5; havuz emniyeti için gerekli işaret ve tabelaların %71; havuz kenarı ve çevresinin %75 oranlarında standartlara uygun olmadığı bulundu. Mevcut durumun kullanıcı sağlığını önemli düzeyde tehdit ettiği düşünüldüğünden havuz personelinin temel yaşam desteği verme, acil durum teçhizatını kullanma konularında periyodik eğitimden geçirilmesi ve her sektöre ait havuzlar için acil durum planının yapılması ile ilgili mevzuatın spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile İçişleri, Sağlık, Turizm Bakanlıklarının ortaklaşa çıkarabilmesi için su sporlarını ilgilendiren federasyonlar ve konu ile ilgili sivil toplum örgütleri ile görüş alış verişi yapılması gerektiği kanısına varıldı.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Spor Bilimleri; Çevre Mühendisliği