İLAHİ DİNLERDE ŞEHİTLİK - ESİNTİ, ENES (Fırat Üniveristesi, 2019)
"İlahi dinlerde şehitlik" konusunu işlediğimiz tezimizde, şehitlik ve şehitliğe dair ilahi dinlerin düşünce ve inançlarını Dinler Tarihi açısından bilimsel bir şekilde ele almaya çalıştık. "İlahi Dinlerde Şehitlik" adlı yüksek lisans tezimiz, giriş kısmı dışında üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında, şehitlik ve şehitlik kavramların yanı sıra, Türk toplumu ve Türk kültüründe şehit ve şehitlik hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Yahudilik hakkında genel bilgiler verildikten sonra Yahudilik' te hayat anlayışı, ahiret inancı, cihad ve şehitlik konuları ele alınmıştır. İkinci bölümünde, Hıristiyanlık hakkında genel bilgiler, Hıristiyanlık' ta hayat anlayışı, ahiret inancı, cihad ve şehitlik konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise İslam hakkında genel bilgiler, İslam' da hayat anlayışı, ahiret inancı, cihad ve şehitlik konuları üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında ise elde edilen veriler genel hatları ile karşılaştırmalı bir şekilde ilahi dinler çerçevesinde karşılaştırılmıştır. İlahi dinlerin ahiret inancı incelenerek şehitliğin ahiret inancıyla bağının olup olmadığı, şehit olan kişileri şehit olmaya sevk eden temel düşünceler, şehit olan kişilere ahiret hayatında neler vaat edilmektedir gibi konular ele alınmıştır. Anahtar kelimeler: Şehit, Şehitlik, İlahi Din, Cihad, Cennet

In our thesis that we handle the theme "Martyrdom in Divine Religions" we tried to address the thoughts and beliefs of the martyrdom and Divine Religions about Martyrdom in the scientistic way in terms of the history of Religions. Our master thesis titled "Martyrdom in Divine Religions" consists of three sections and conclusion parts except the introduction.In introduction part, there are some details about Martyr and Martyrdom consepts as well as Martyr and Martyrdom in Turkish Society and Turkish Culture. In first section, after giving general information about Judaism the understanding of life in Judaism, hereafter belief, Jihad, martyrdom were discussed. In second section general information about Christianity, the understanding of life in Christianity, hereafter belief, Jihad and martyrdom in Christianity, were discussed. In third section of thesis general information about Islam, understanding of life in Islam, hereafter belief, Jihad and martyrdom in Islam issues were discussed. In the conclusion part, data is compared in a comparative manner with the general lines in the framework of Divine Religions.by examining hereafter belief of Divine Religions whether there is a relation between martyrdom and hereafter belief, the basic ideas that lead martyrs to be martyr, what is promised to martyrs in hereafter life...such issues were discussed. Key words: Martyr, Martyrdom, Divine Religion, Jihad, Heaven
Martyrdom in divine religions
Keywords: Din; Felsefe