RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLER İÇİN İÇERİK TABANLI GÖRÜNTÜ ERİŞİM SİSTEMİ - KARHAN, ZEHRA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Günümüzde görüntüleme teknolojisindeki gelişmeler ile birlikte görüntü sayıları hızla artmakta ve kullanıcıların istedikleri görüntüye erişimi güçleşmektedir. Görüntüler, kelimeler ile tanımlayamayacağımız ancak sezgisel olarak algılayabileceğimiz yapıda oldukları için bir görüntüyü tanımlamak ve o görüntüye erişmek oldukça güçtür. Bu nedenle görüntünün dokusal özelliklerinden faydalanılarak görüntü sayısal verilerle temsil edilir. Böylelikle öznellikten uzaklaşıp nesnel bir yaklaşım ile istenilen görüntüye erişim işlemi gerçekleştirilir. Bu tezde imgelerin dokusal özelliklerinden faydalanılarak radyolojik görüntüler için bir içerik tabanlı görüntü erişim sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem ile radyolojik görüntüler arasından istenen imge ve benzer imgeler getirilerek görüntüye erişim sağlanmaktadır. Geliştirilen bu yöntem tıbbi alandaki benzer vakalara erişim ve teşhis aşamasında kolaylık sağlamaktadır. Aynı zamanda öznellikten de kurtulup objektif bir değerlendirme yapabilmeyi mümkün kılar. Bu sayede büyük boyutlardaki imge veritabanında kullanımı hem zaman hem de değerlendirme açısından kolaylık sağlamaktadır.

Today, because of development in imaging technology,the number of images are increasing rapidly and access to them gets difficult.Images are in a structure that we cannot describe them with words but only can be perceived intuitively, thus, description and accession of images are quite difficult. Therefore, images are represented by numerical valuesusing its textural characteristics. Thus, accessionprocess to desired image is performed with an objective approach by avoiding from subjectivity. In this thesis, a content-based retrieval system for radiological images was developed using textural features of images. With this system, access to images are provided by getting desired and similar images among radiological images. This developed method provides access to similar incidents and make to convenient in the diagnostic stage in medical field. Furthermore, it provides to make an objective assessment by avoiding from subjectivity. In this way, the use of large-sized images in databases provides benefits in terms of both time and assessment.
Content – based image retrieval system for radiological images
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol