BEYAZ VE BRONZ HİNDİLERİN (MELEAGRİS GALLOPAVO)ENTANSİF VE YARI ENTANSİF ŞARTLARDA BAZI VERİM ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ÖZER, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2005)
BEYAZ VE BRONZ H ND LER N (MELEAGR S GALLOPAVO)ENTANS F VEYARI ENTANS F ŞARTLARDA BAZI VER M ÖZELL KLER N NKARŞILAŞTIRILMASI1. ÖZETBu araştırma hindilerin canlı ağırlık artışları, yem tüketimleri, karkas özellikleri veetlerinin duyusal özelliklerine genotipin, cinsiyetin ve besi şeklinin etkisinin araştırılmasıamacıyla yapılmıştır.Araştırma materyali olan beyaz ve bronz hindi palazları cinsiyet ve besi şekilleriayrımı yapılmadan 8 hafta süresince tümüyle kapalı ve kontrollü bölmelerde barındırılmış15-30-45-60.gün ağırlıkları interpolasyonla düzeltilerek tespit edilmiştir. Büyümeözelliklerine genotip, cinsiyet besi şekli gibi faktörlerin etkileri Çok Yönlü VariyansAnalizi (Multifaktöriyel Varyans Analizi) ile incelenmiştir. Bir günlükken kuluçkadançıkar çıkmaz alınan palazlar 18.hafta sonunda kesime sevk edilmiştir. lk 8 hafta sonundaBeyaz ırk 1711.44 g, Bronz ırk 1318.08 g ortalama canlı ağırlığa ulaşmışlardır. Cinsiyet vebesi şekli ayrımı yapıldıktan sonra kesime kadar olan süre sonunda entansif gruba aitBeyaz ırkın erkekleri ve dişileri 6205.9 ve 4750.0g, Bronz ırkın erkekleri ve dişileri 5258.0ve 4112.9 g, yarı entansif gruba ait Beyaz ırkın erkekleri ve dişileri 5631.8 ve 4577.7 g,Bronz ırkın erkekleri ve dişileri 5028.9 ve 4133.0 g, ortalama canlı ağırlığı sahipolmuştur. Her iki genotip grupları ile cinsiyet ve besi şekli grupları arası farklar istatistikiolarak önemli bulunmuştur (P<0.001).Büyüme ve besi döneminde Beyaz hindi genotip grubu toplam 1.202.193 ve4.957.465 g yem tüketirken; Bronz hindi genotip grubu ise toplam 768.659 ve 2.735.952 gyem tüketmiştir. Etlerin duyusal özelliklerinin tespitinde ise her iki genotip grubu genelbeğeni değerlendirmesinde 8-9 (çok iyi) arasında puan almıştır.Henüz hak ettiği önemi kazanamamış olan entansif tarzdaki hindi yetiştiriciliğininincelenip irdelenmesi amaçlanmış olan bu çalışmada; etlik piliç üretiminde vepazarlanmasında yaygın olan entegrasyona benzer bir modelin hindicilikte deuygulanabilirliği ve alternatif kanatlı yetiştiriciliğinde yararlı olabileceği ve Bronz hindiırkının yarı entansif, Beyaz bronz ırkının ise entansif tarzda yetiştirilmesinin uygunolabileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Beyaz Hindi, Bronz Hindi, Entansif, Yarı Entansif,

COMPARED OF SOME PRODUCT ON CHARACTER ST CS OF THEWH TE AND BRONZE TURKEYS NTENS VE AND SEM NTENS VECOND T ONSHatice ÖZER2.ABSTRACTThis research was made with the aim of determining the effects ofgenotype, sex and different feeding ways on feed consumption, live weigt gains,carcass characteristics and sensibility properties of meat.Turkey, which are research material were sheltered in completely closed andchecking compartments throughout 8 weeks but a differentiation was not madeabout sex and feeding way and their 15-30,45-60.day weights were fixed withinterpolation. The effects of gynotype, sex and, feeding ways on growingproperties of gooses were examined with General Linear Model and VariansAnalysis. Turkey which were taken from broody at the age of 1 day, were sentcutting at the end of 18 weeks. At the end of first 8 weeks, white and bronzeturkeys reached an avarage live weight of 1711.44(g) and 1318.08(g) respectively.After the period of making sex and way of feeding differentiations which lastedwith cutting, white male and female turkeys and bronze male and female turkeyswhich are in Intansive group had an avarage weight of 6205.9(g), 4750.0(g) and5258.0 (g), 4112.9 respectively and white male and female turkeys and bronze maleand female turkeys which are in Semiintansive group had an avarage weightof 5631.8(g), 4577.7(g) and 5028.9(g), 4133.0(g) respectively. The differencesbetween two gynotype groups and between two different feeding groups werefound statistically significant (P<0.001).Feed consumptions of white turkeys were 1202193 g and 4957465 g andfeed consumptrions of bronze turkeys were 768659 g and 2735952 g in growing andfeeding periods respectively. Both gynotype groups had 8-9 points (very good) intesting sensible properties of meats.In this research, it was aimed to examine the intansive turkey breeding andit was concluded that a model which is similiar with broiler integration inproduction and marketing can be also used for turkeys and this will be useful foralternative poultry breeding.Key Words : White Turkey , Bronze Turkey, ntensive ,Semi ntensive
Compared of some production characteristics of the white and bronze turkeys intensive and semi intensive conditions
Keywords: Veteriner Hekimliği