Akıllı Hastaneler için e-Sağlık İzleme Sistemlerinde Bulut Maliyet Optimizasyonu - Gharaei, Niayesh; Hosseingholipourasl, Ali; Koru, Gülsüm Kayabaşı; Abbaszadi, Ramin (Fırat University, 2026)
COVID-19 pandemisinin hızlandırdığı e-sağlık izleme sistemlerine yönelik artan talepler doğrultusunda, geleneksel klinisyen odaklı yaklaşımlar ölçeklenebilirlik ve yanıt süresi açısından yetersiz kalmaktadır. Bu sorunlara çözüm olarak, akıllı hastaneler için kenar cihazlara ihtiyaç duymayan yenilikçi bir refakatçi-taraflı e-sağlık izleme sistemi öneriyoruz. Önerilen sistem, cihaz üzerindeki sağlık değerlendiricileri sayesinde gerçek zamanlı sağlık metriklerini hesaplayarak verilerin yerel olarak işlenmesini sağlar ve dış altyapıya olan bağımlılığı azaltır. Bu mimari, veri depolama verimliliğini artırır, uçtan uca gecikmeleri azaltır ve sürekli hasta takibini mümkün kılar. Deneysel sonuçlar, sistemimizin mevcut çözümlerden daha üstün performans gösterdiğini ortaya koymakta ve modern akıllı sağlık ortamlarında uygulanabilirliğini ve ölçeklenebilirliğini doğrulamaktadır.

In response to the growing demand for efficient eHealth monitoring systems, particularly accelerated by the COVID-19 pandemic, traditional clinician-centric approaches have shown limitations in scalability and responsiveness. To address these challenges, we propose an innovative companion-side eHealth monitoring system for smart hospitals, leveraging IoT technologies without the need for edge devices. The proposed system utilizes on-device health evaluators to compute real-time health metrics, enabling efficient local processing and minimizing reliance on external infrastructure. This design significantly optimizes data storage, reduces end-to-end delay, and ensures continuous patient monitoring. Experimental results demonstrate that our system outperforms existing solutions, confirming its effectiveness, scalability, and suitability for deployment in modern smart healthcare environments.
Cloud Cost Optimization in e-Health Monitoring Systems for Smart Hospitals
Keywords: Cloud Computing; Bulut Bilişim; Cyberphysical Systems and Internet of Things; Siberfizik Sistemleri ve Nesnelerin İnterneti