AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ KURULUŞ SÜREÇLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Ağır, Osman; Ağır, Ömer (My University, 2017)
Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla şekillenen yeni dünya düzeni tek kutuplu hale gelmiş, Batı Bloğu'nun Rusya Federasyonu'nun eski paveyklerinden önemli bir kısmını AB ve NATO'ya üye yapması Rusya'nın bölgesel etkinliğini azaltmıştır. Bu durum ve tek kutuplu dünya düzeni Rusya tarafından hiçbir zaman kabullenilememiştir. Yeni dönemde çok kutupluluğu savunan Rusya, bu amaçla bölgesel kuruluşlar oluşturmak yoluyla yeni arayışlara yönelmiştir. Başlangıçta ekonomik bir birlik olarak kurulan ve siyasi hedeflere de yönelen Avrupa Birliği'nin başarısı, Rusya'yı ekonomik temelli bir birlik oluşturarak Avrasya coğrafyasında yeni bir güç oluşturmak noktasında cesaretlendirmiştir. Bu amaçla üye ülkeler arasındaki ekonomik entegrasyonu amaçladığı vurgulanan Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Rusya, Kazakistan ve Belarus öncülüğünde kurulmuştur. AEB'nin çeşitli yönleriyle Avrupa Birliği'ne benzer bir yapılanmaya sahip olduğu tartışılmaktadır. Betimsel araştırma yöntemiyle hazırlanan bu çalışmada; AB ile AEB kuruluş süreçleri temelinde karşılaştırılmış ve AEB'nin geleceğine dair öngörülerde bulunulmuştur
Keywords: Siyasi Bilimler; Coğrafya; İktisat; Uluslararası İlişkiler