ÖĞRETMENLERİN YAPILANDIRMACI ÖĞRETMEN ROLLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ İLE FEN OKUR-YAZARLIĞINA YÖNELİK ÖZ-YETERLİK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - UÇKAN, MUSA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Mardin ili Merkez ilçesinde görev yapan fen bilimleri öğretmenlerinin yapılandırmacı öğretmen rollerine ilişkin görüşleri ile fen okur-yazarlığına yönelik öz-yeterlilik algıları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma kapsamında seçilen örneklem grubu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda fen bilimleri öğretmeni olarak görev yapan 158 kişiden oluşmaktadır. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada öğretmenlerin öğrenme süreci öncesinde ve öğrenme sürecinde yapılandırmacı eğitim yaklaşımına ve öğretmenlerin fen ve teknoloji okuryazarlığı özyeterlik algılarına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla oluşturulmuş üç farklı anket formu uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak t testi ve ANOVA testleri yapılmış ve sonuçlar tablolaştırılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin yapılandırmacı eğitim yaklaşımına yönelik kendilerini oldukça yeterli, fen ve teknoloji okur-yazarlığına yönelik özyeterlik algılarının da yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin fen ve teknoloji derslerinin işlenmesinde yapılandırmacı öğrenim yaklaşımını kullanmanın uygun olmadığını, ancak imkân yetersizliği nedeniyle konuya yönelik etkinlikleri yapmalarının sınırlandırıldığı görüşünü de ifade ettikleri belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Fen ve teknoloji, öğretmen, öğrenci, yapılandırmacılık, özyeterlik algısı

The aim of this study is to determine the relationship between the opinions of science teachers working in the central district of Mardin province in the 2017-2018 academic year on the roles of constructivist teachers and self-efficacy perceptions of science literacy. The sample group selected within the scope of the research consists of 158 people who work as science teachers in institutions affiliated to the Ministry of National Education. In the study, which was conducted by using quantitative research method, three different questionnaire forms were applied to determine the teachers 'perceptions of constructivist education approach and teachers' perceptions of science and technology literacy self-efficacy before and during the learning process. The data obtained from the questionnaires were tested by using SPSS 22.0 program, t-test and ANOVA tests and the results were tabulated. As a result of the research, it was found that teachers' self-efficacy perception towards science and technology literacy was high enough for constructivist education approach. It was determined that teachers' teaching of science and technology courses in the school was not in accordance with the constructivist learning approach, but that they limited their ability to do activities related to the subject due to lack of opportunity. Key Words: Science and technology, teacher, student, constructivism, self-efficacy perception
The relationship between teachers' perceptions of constructivist teacher roles and self-efficacy perceptions of science literacy
Keywords: Eğitim ve Öğretim