MOLLUSKUM KONTAGİYOZUMDA KRİYOTERAPİNİN ETKİNLİĞİ - GÜLER, GÜLBİYE (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışma; molluskum kontagiyozumun tedavisinde, ucuz ve uygulanması kolay, lokal ya da genel anestezi gerektirmeyen ve her yaş grubundaki hastalarda uygulanabilen bir tedavi yöntemi olan kriyoterapinin etkinliğini araştırmak amacı ile planlandı. Çalışma kapsamına Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji polikliniğine Nisan 1999- Aralık 2000 tarihleri arasında başvuran ve molluskum kontagiyozum tanısı alan toplam 75 hasta alındı. Tedaviye devam etmeyen ve kontrollere gelmeyen yedi hasta çalışma kapsamı dışında bırakıldı. Kriyoterapi lezyona yaklaşık 1-2 cm'lik uzaklıktan ve lezyona dik açı oluşturacak şekilde tutulan prob ile her seansta ve her bir lezyona 10 sn'lik tek donma-erime siklusu şeklinde uygulandı. Molluskum kontagiyozumlu 68 olgunun 36'sı (%52.9) erkek, 32'si (%47.1) kadın olup yaşlan 1-49 (14.3±13.3) yıl arasında değişiyordu. Olguların 41 'i (%60.3) çocuk, 27'si (%39.7) erişkin yaş grubunda idi. Kriyoterapi uygulanan 68 olgunun izleminde 25 (%36.8) olguda relaps gelişmesine karşın, 43 olguda (%63.2) relaps gelişmedi. Relaps gelişmeyen 43 olgunun; 13'ünde (%30.2) 1. haftada, 16'smda (%37.2) 2. haftada, 12'sinde (%27.9) 3. haftada, 2'sinde (%4.6) 4. haftada tam iyileşme gerçekleşti. Relaps gelişmeyen olgularda 4. haftada yanıt alınamayıp tedavinin başarısız kabul edildiği olgu olmadı. Relaps gelişen 25 olgunun tümünde izlem süresi olan 12 haftanın sonunda tam iyileşmenin olduğu görüldü. Kriyoterapi uygulanan 68 olgunun tümü 12 haftalık izlem süresi sonunda tamamen iyileşti. Bu durumda kriyoterapinin molluskum kontagiyozum tedavisindeki etkinliği %100 olarak bulundu. Yaş gruplarına, yerleşim yerlerine ve lezyonların devam sürelerine göre kriyoterapi etkinliğinin benzer olduğu saptandı. Aynı gruplarda relaps gelişen ve gelişmeyen olgular karşılaştırılmış ve istatistiksel bir farkın olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Olgular kriyoterapi komplikasyonları yönünden incelendiğinde; 10 olguda hiçbir komplikasyonun gelişmediği görüldü. Erken dönem ağrı 37 olguda, eritem 58 olguda ve ödem 24 olguda gözlendi. Olguların hiçbirinde geç dönem komplikasyonlarının gelişmediği gözlendi. Olguların 23 'ünde uzamış komplikasyonlardan hiperpigmentasyon saptandı. İM olguda hipopigmentasyon şeklinde kalıcı komplikasyon geliştiği görüldü.Kriyoterapinin alternatifi uygulamaların söz konusu olumsuzlukları molluskum kontagiyozum tedavisinde kriyoterapinin daha ön planda düşünülmesine neden olabilir. Kriyoterapi bunlar içinde ucuz olması, uygulanmasının kolay olması, personele bulaşma riskinin olmaması, koopere olan çocuklar ve yetişkinlerde lokal anestezi ve genel anestezi gerektirmemesi ve kozmetik sonuçlarının mükemmel olması kriyoterapiyi ön planda düşündüren önemli gerekçeler arasında sayılabilir. Çalışmamızda tüm olgularda tam iyileşmenin sağlanmış olması, erken, geç, uzamış ve kalıcı komplikasyonların çok düşük düzeyde olması bu görüşleri desteklemektedir. Anahtar kelimeler; Molluskum kontagiyozum, kriyoterapi, etkinlik.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji; Dermatology