Haberde Söylem Üretimi: 2018 Döviz Kuru Krizinin Haber Medyasındaki Yansımaları - Şen, A. Fulya; Taşdelen, Hacer (My University, 2019)
Türkiye ekonomisi 2018 yılı Temmuz-Ağustos döneminde Türk Lirası’ndaki aşırıdeğer kaybı nedeniyle zor günler geçirmiş ve döviz kurlarında ani ve keskin yükselişve düşüşlerin karakterize ettiği bir kur krizi deneyimlemiştir. Bu çalışmada, habermedyasının neoliberal ideolojiyi doğallaştırmasını örneklemek amacıyla Türkiyeekonomisinde yaşanan kırılganlıklar sonucunda 2018 yılında TL’nin döviz karşısındadeğer kaybetmesi olarak beliren döviz kuru krizinin haber medyasında nasıl temsiledildiği ve haberin söylemini belirleyen temel öğeler olan sözcük seçimleri ve durumtanımları analiz edilmiştir. Bu çalışma, gazetelerde yer alan haberlerin ardalanındakiideolojik etkileri ortaya çıkarmak amacıyla, Teun van Dijk’ın haber metinlerineuyguladığı eleştirel söylem çözümlemesi yöntemini kullanarak basının döviz kuru krizibağlamında ekonomide ortaya çıkan olumsuz tabloyu nasıl tanımladığını incelemiştir.
Keywords: İletişim