Effects Of Heart Rate Reserve On Exercıse Performance In Obese Subjects - Özçelik, Oğuz; Çolak, Ramis; Doğukan, Ayhan (Fırat University, 2002)
Aim: To determine the effects of heart rate reserve on reduced exercise performance in obese subjects. Material and Methods: Total of 25 obese female (Body Mass Index, BMI = 38.2±5.2 kg/m2) were participated a progressively increasing work rate (15 W/min) exercise test. Anaerobic threshold (aerobic-anaerobic metabolic transition) was estimated non-invasively using ventilation-metabolic relationship. Heart rate was monitored using polar heart watch. Results: Maximal work rate, anaerobic threshold and work production for each kilogram body weight were found to be 93.6±17 W, 61.8±9 W and 1.013±0.24 W/kg, respectively. Heart rate reserve in obese subjects was 79.4±19 beat and 60% of heart rate reserve (133.4±17 beat/min) used in warm-up period and 78 % (147.8±16 beat/min) in aerobic exercise region. There were a negative linear correlation between BMI and heart rate reserve (R= -0.458, P= 0.02) and a positive linear correlation between heart rate reserve and work production capacity (R= 0.569, P= 0.002). Conclusion: Ineffective utilisation of heart rate reserve reduced work production capacity which results weight gain. Thus, it should be consider an exercise training programme in obesity treatment which provides an effective utilisation of heart rate reserve.

Amaç: Obezlerde egzersiz sırasında kardiyak sistem ile iş gücü arasındaki ilişkiyi inceleyerek kalp atım rezervinin egzersiz performansındaki azalma üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Toplam 25 obez kadın (Vücut Kitle İndeksi, VKİ = 38.2±5.2 kg/m2) şiddeti düzenli olarak artan yüke karşı yapılan egzersiz testine katıldılar (15 W/dk). Anaerobik eşik (aerobik-anaerobik kapasitelerin ayırımı) noninvazif olarak solunum-metabolizma ilişkisi kullanılarak hesaplandı. Kalp atımları polar kalp saati ile ölçüldü. Bulgular: Maksimal iş üretim kapasitesi, anaerobik eşik değeri ve her bir kilogram vücut ağırlığı için iş üretim kapasitesi 93.6±17 W, 61.8±9 W ve 1.013±0.24W/kg olarak bulundular. Obezlerin kalp rezervleri 79.4±19 atım olup bunun %60'ını (133.4±17 atım/dk) testin ısınma döneminde ve %78'ini (147.8±16 atım/dk) aerobik egzersiz bölgesinde kullandılar. VKİ ile kalp atım rezervi arasında negatif lineer korelasyon (R= -0.458, P= 0.02) ve kalp atım rezervi ile iş üretim kapasiteleri arasında ise pozitif lineer korelasyon (R= 0.569, P= 0.002) tespit edildi. Sonuç: Obezlerde kalp atım rezervlerinin etkin kullanılmaması sonucunda iş üretim kapasiteleri azalmakta ve sonucunda kilo almayı kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle, kalp rezervinin etkin kullanılmasını sağlayabilecek olan uygun bir egzersiz programının obezite tedavisinde her zaman düşünülmesi gerektiğini göstermektedir.
OBEZLERDE KALP ATIM REZERVİNİN EGZERSİZ PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ