Klasman ve Bölge Futbol Hakemlerinin Sosyo-Ekonomik Durumları ve Sorunları - Tekin, A. Haydar; Savucu, Yüksel; Ramazanoğlu, Fikret (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı Edirne bölgesi klasman ve bölge futbol hakemlerinin sosyo-ekonomik durumlarını ve sorunları belirlemektir. Bu amaçla çalışmaya Edirne bölgesinde bulunan ve faal olarak hakemlik yapan futbol hakemleri (N=35) çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hakemlerin sosyo-ekonomik statü ve sorunlarını belirlemek için survey yöntemi kullanılarak 28 soruluk bir anket uygulanmıştır. Elde dilen veriler SPSS for windows programında analiz edilmiş ve verilerin \"X\", \"SS\" ve frekans (yüzde) değerleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Edirne ilinde hakemlerin çoğunluğu hakemlik yaptıkları branşı daha önceden yapmış, eğitim düzeyi yüksek ve kendilerini geliştirmede çaba içinde olan insanlar olarak görülmektedir. Görev yaptıkları yerlerin uygun şartlarda olamamasına ve maç ücretlerinin yetersizliğine rağmen hakemliği bir iş olarak değil, amatör bir anlayışla yapmaktadırlar.
Keywords: Sosyoloji; Kentsel Çalışmalar