İNDAZOL TÜREVLERİNİN RATLARIN BAZI KAN PARAMETRELERİNE (A, E, C VİTAMİNLERİ, SELENYUM, MDA DÜZEYLERİ VE GSH-PX AKTİVİTESİ) ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇELİK, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS TEZÎ İNDAZOL TÜREVLERİNİN KATLARIN BAZI KAN PARAMETRELERİNE (A, E, C VİTAMİNLERİ, SELENYUM, MDA DÜZEYLERİ VE GSH-Px AKTİVİTESİ) ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ebru ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 33 8u çalışmada, deri altına indazolün türevleri enjekte edilen ratların kan serumunda, karaciğer ve böbreklerinde A, E, C vitaminleri, selenyum ve malondialdehit (MDA) miktarları yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC), eritrosit glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivitesi ise spekrofotometre ile belirlendi. 3-Pirol-lH-İndazoI ve 3-İndolil-lH-İndazol enjekte edilen ratlarm serum, karaciğer ve böbrek A, E ve C vitaminlerinde kontrol grubuna göre azalma (p<0.001), MDA düzeylerinde artma (p<0.001), eritrosit GSH-Px aktivitelerinde ise enjeksiyonunun 7. gününde maksimum artış (p<0.001), fakat 15. ve 30. günlerinde ise tekrar kontrol değerlerine yakın bir değere ulaştığı gözlemlenmiştir. Tüm bu verilerden 3-Pirol-lH-tndazol ve 3-İndolil-lH-îndazol enjeksiyon süresine bağlı olarak oksidatif stres oluşturduğu ve serbest radikal oluşumunu arttırdığı ileri sürülebilir. Sonuç olarak; îndazol türevleri ihtiva eden ilaçların uzun süreli kullanımında antioksidan vitamin ile birlikte alınmasının yararlı olabileceği kanısındayız. Anahtar Kelimeler : îndazol, A, E, C vitaminleri, Se, MDA, GSH-Px ve HPLC III
An Investigation of the effects of indazole derivatives on some parameters (A, E, C vitamins, selenium, MDA levels and GSH-Px activity) on rats
Keywords: Kimya; Chemistry