GERİ KAZANILMIŞ AGREGALI BETONLARDA BETON DAYANIMININ REGRESYON ANALİZİ YÖNTEMİ İLE İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ - İMİŞ, TUBA NUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu tez çalışmasının amacı, geri kazanılmış agregalı betonların 28 günlük basınç dayanımlarını tespit eden pratik matematik modellemeler geliştirmektir. Literatürde yer alan geri kazanılmış agrega ile elde edilen betonların karışım oranları derlenmiş ve edilen veriler doğrultusunda, Tepki Yüzeyi Metodu (TYM) kullanarak üç model geliştirilmiştir. Tepki yüzey metodu, bir problem ya da süreç ele alınırken bu problemi etkileyen bir veya daha fazla parametreyi göz önünde bulundurarak bu parametrelerin yanıt ile aralarındaki ilişkiyi inceleyen istatiksel ve matematiksel bir analiz yöntemidir. Bu tez çalışmasında, Tepki yüzey metodu kullanılarak, geri kazanılmış agrega kullanılarak elde edilen betonların 28 günlük basınç dayanımı tepki değeri olarak, bu tepki değerine etki eden su/çimento, su emme oranı ve toplam agrega/ince geri kazanılmış agrega değişkenleri etki eden parametreler olarak belirlenmiştir. Elde edilen modellemeler, matematiksel denklemler ve 3 boyutlu grafiklerle ifade edilmekte olup, incelendiğinde W/C arttıkça dayanım değerlerinin azaldığı görülmektedir. Aynı zamanda A/C oranı arttıkça 28 günlük basınç değerlerinin arttığı açıkça görülmektedir. Bunlara ek olarak, toplam agrega/ince geri kazanılmış agreganın 28 günlük basınç dayanımı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Başka bir modelde su emme oranı yüksek olan agregaların kullanılması 28 günlük basınç dayanımına olumlu yönde katkı gösterdiği görülmektedir

The aim of this thesis is to develop practical mathematical models that determine the 28-day compressive strength of recycled aggregate concrete. The mixing ratios of the concretes obtained with the recycled aggregate in the literature were compiled, and four models were developed using the Reaction Surface Method (TYM) in line with the data obtained. The response surface method is a statistical and mathematical analysis method that examines the relationship between these parameters and the response, taking into account one or more parameters that affect the problem or process. In this thesis, water/cement, water absorption ratio and total aggregate/fine recycled aggregate variables affecting this reaction value, as the 28-day compressive strength response value of the concretes obtained by using the recycled aggregate by using the Response Surface Method, were determined as parameters. The models obtained are expressed with mathematical equations and 3D graphics, and when examined, it is seen that the strength values decrease as W/C increases. At the same time, it is clearly seen that the 28-day pressure values increase as the A/C ratio increases. In addition, it was observed that the total aggregate/fine recycled aggregate had a significant effect on the 28-day compressive strength. In another model, it is seen that the use of aggregates with high water absorption rate contribute positively to the 28-day compressive strength.
Statistical investigation of concrete strength in recycled aggregate concrete by regression analysis method
Keywords: İnşaat Mühendisliği