CATIA V5 PROGRAMI İLE İZOTROPİK VE ANİZOTROPİK MALZEMEDEN YAPILMIŞ MAKİNA ELEMANLARINDA GERİLME ANALİZİ - DİLLİ, AVNİ (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, gövdesinde dairesel kesitli çevresel boşluk bulunan içi boş silindirşeklindeki bir makine elemanının, Catia V5 programı kullanılarak bilgisayar ortamındagerilme analizi yapılmıştır.Birinci bölümde, konuya giriş yapılarak problem tanıtılmaktadır. kinci bölümdekırılma mekaniği ve üçüncü bölümde de sonlu elemanlar hakkında genel bilgi verilmekte vebu konuda yapılmış çalışmalar belirtilmektedir.Dördüncü bölümde, Catia V5 paket programı hakkında genel bir bilgi verilmektedir.Beşinci bölümde ise, çalışmanın konusunu teşkil eden makine elemanının geometrinintanımlayan parametrelerin farklı değerleri için gerilme analizi gerçekleştirilmiştir.Yapılan çalışmada, dairesel kesitli çevresel boşluğun çapı ile merkezsinin silindireksenine olan uzaklığı değiştirilerek gerilme dağılımları elde edilmekte, karşılaştırmalaryapılmakta ve ortaya çıkan farklılıklar yorumlanmaktadır. Daire kesitli çevresel boşluğunçapının içi boş silindirin et kalınlığına oranı büyüdükçe , maksimum gerilme değeri debüyümektedir.Anahtar Kelimeler: Kırılma Mekaniği, Catia, Gerilme Analizi, Dairesel Kesitli ÇevreselBoşluk.
Stress analysis of machine elements composed of izotropic and anizotropic materials by using the programme catia V5
Keywords: Makine Mühendisliği