SPOR SALONLARINDA FİTNESS EGZERSİZİ YAPAN ERKEK BİREYLERİN DOPİNG VE GIDA TAKVİYE ÜRÜNLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ (BATMAN İLİ ÖRNEĞİ) - KONAÇ, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı; spor salonlarında fitness egzersizi yapan erkek bireylerin doping ve gıda takviye ürünlerine yönelik bilgi düzeylerini, kullanımlarını ve profesyonel destek alıp almama durumlarını inceleyerek fitness egzersizine yönelik bir durum tespitinde bulunmaktır. Çalışma genel tarama modelinde olup, kesitsel özellik göstermektedir. Bu bağlamda, 2021-2022 yılları arasında Batman il merkezinde bulunan 17 adet fitness merkezinden aktif olarak faydalanan ve rastgele yöntemle seçilmiş toplam 400 gönüllü erkek birey yeralmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde lisanslı IBM SPSS 22.0 istatistik paket programından yararlanılmış olup, verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde (%), ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Ayrıca bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Ki Kare (Chi square) testi uygulanarak, istatistiksel anlamlılık değeri p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda anket uygulanan toplam 400 kişiden %23,5'nin (94 kişi) doping veya gıda takviyesi kullanımı hakkında sağlık profesyonellerine danıştıkları, %18'nin (72 kişi) kısmen danıştığı, %39'nun (156 kişi) danışmadığı, geri kalan %19,5'inin (78 kişi) ise doping veya gıda takviyesi kullanmadığı görülmüştür. Buna paralel olarak katılımcılardan doping hakkında; % 27,5'inin (110 kişi) bilgi sahibi olduğu, %37'sinin (148 kişi) kısmen bilgi sahibi olduğu ve %35,5'inin (142 kişi) ise bilgi sahibi olmadığı görülmüştür. Gıda takviyelerinde ise; %41,5'inin (166 kişi) bilgi sahibi olduğu, %41'nin (164 kişi) kısmen bilgi sahibi olduğu ve %17,5'inin (70 kişi) ise bilgi sahibi olmadığı görülmüştür.

The purpose of this study is to determine the status of fitness exercises by examining the knowledge level of male individuals who do fitness exercises in gyms, their use of doping and food supplement products, and whether they receive professional support. The study is in the general survey model and shows a cross-sectional feature. In this context, a total of 400 volunteer male individuals who actively benefited from 17 fitness centers in the city center of Batman province between the years 2021-2022 and were selected randomly were included. The survey metod was used as a data collection tool in the study. The licensed statistical package program IBM SPSS 22.0 was used in the analysis of the data and values for frequency, percent (%), mean and standard deviation were used in the interpretation of the data. In addition, the chi-square test was applied to determine the correlation between the independent variables, and the level of statistical significance was accepted as p<0.05. As a result of the analysis, 23.5% (94 people) of the 400 people surveyed consulted health professionals on doping or the use of food supplements, 18% (72 people) partially consulted, 39% (156 people) did not consult, the remaining 19.5% (78 people) took neither doping nor food supplements. Parallel to this, about doping on the part of the participants; It was observed that 27.5% (110 people) had knowledge, 37% (148 people) had partial knowledge and 35.5% (142 people) had no knowledge. In dietary supplements; It showed that 41.5% (166 people) had knowledge, 41% (164 people) had partial knowledge and 17.5% (70 people) had no knowledge.
Examining the level of knowledge of man individuals who do fitness exercises in gyms about doping and food supplements (Case of Batman province)
Keywords: Spor