Clinical Eperythrozoon wenyoni (adler and ellenbogen, 1934) and Haemobartonella bovis (donatin and lestoquard, 1934) infection in a cattle - Şaki, Cem Ecmel; Özer, Edip (My University, 2009)
İştahsızlık, halsizlik, yüksek ateş ve anemi semptomu gösteren 3 yaşında montofon bir ineğin giemsa ile boyalı kan frotileri yapıldı. Bunların mikroskopik muayenelerinde; eritrositlerin yüzeyinde, 1-50 adet arasında değişen sayıda yuvarlak şekilde Eperythrozoon wenyoni, eritrositlerin çevresinde zincir şeklinde Haemobartonella bovis ile birkaç tane Theileria sp. bulundu. Türkiye’de klinik olarak yoğunlukla E. wenyoni, daha az yoğunlukta H. bovis’in görüldüğü hasta bir sığıra ilk kez rastlandığı bu çalışma ile ortaya kondu.
Keywords: Amerikan Esmer Irkı; olgu sunumları; sığır; oksitetrasiklin; bulaşıcı hastalıklar; Eperythrozoon wenyoni; Haemobartonella bovis; parazitler