3-MESİTİL-2-HİDROKSİ PROPİL METAKRİLAT İLE GLİSİDİL METAKRİLAT VE N-VİNİL PİRROLİDON KOPOLİMERLERİNİN FİZİKSEL VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SEZEK, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi 3-MEZITEL-2-HTDROKSİ PROPİL METAKRİLAT İLE GLİSİDİL METAKRİLAT VE. N-VİNİLPİRROLİDON KOPOLİMERLERİNİN FİZİKSEL VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ülkü SEZEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kiraya Anabiiim Dalı 2004, Sayfa: 59 Bu çalışmada, aril yan zincirli 2-hidroksi propil metakrilat monomeri klorhidrinlerden elde edilen oksiran bileşikleriyle metakrilik asitin reaksiyonundan hazırlandı. Elde edilen 3- mezitil-2-hidroksi propil metakrilatm (MHPMA) N-vinilpirrolidon (N-Vp) ve glisidiî metakrilat (GMA) monomerleriyle 60°C'de Bz202 başlatıcısı kullanılarak 1,4-dioksan çözeltisinde kopolimerleri hazırlandı. Monomer ve kopolimerlerin yapısı İR, 'H-NMR teknikleriyle karakterize edildi. MHPMA-N-Vp kopolimeriniıı camsı geçiş sıcaklığı (Tg) DSC ile, termal kararlılığı TGA ile araştırıldı. GPC ile molekül ağırlığı tayini yapıldı. Invers gaz kromatografîsi (IGC) tekniği kullanılarak çözücü olmayan prob-polimer sistemlerinin termodinamik özellikleri araştırıldı. Bu amaçlş Chromosorb W üzerine kaplanan MHPMA-N-Vp kopolimeri bakır kolon içine doldurularak üzerinden değişik sıcaklıklarda hidrokarbon ve alkoller enjekte edildi ve spesifik ahkonma hacimleri tayin edildi. (l/T; lnVg) grafiğinden MHPMA-N-Vp kopolimerlerinin Tg değerleri 370°K olarak bulundu. Camsı geçiş sıcaklığı altındaki sıcaklıklarda poli(MHPMA-ko-N-Vp) üzerinde hidrokarbon ve alkollerin adsorpsiyon ışılan bulundu. Tg üzerinde sorpsiyon için problann AHıs, ASıs ve AGıs değerleri tayin edildi. Sonsuz seyreltik hali için problann ağırlıkça aktiflik katsayısı (aiwO", Flory-Huggins etkileşim parametresi (Xlı2), kısmi molar serbest enerji (AGj10) VIve kısmi molar ısı (AHı") değerleri bulundu. Bu değerler polimer-nonsolvent sistemleri için bulunan değerlerle uygunluk gösterdi. Flory-Huggins etkileşim parametresi değerlerinden faydalanılarak MHPMA-N-Vp kopolimerlerinin çözünürlük parametresi (Sı) tayin edildi. Çözünürlük parametresinin sıcaklıkla azaldığı gözlendi. Anahtar Kelimeler : Sentez, 2-Hidroksi Propil Metakrilat, İnvers Gaz Kromatografisi, Ağırlıkça Aktiftik Katsayısı, Flory-Huggins Etkileşim Parametresi, Çözünürlük Parametresi. VII
The investigation of the thermodynamic and physicalproperties of copolymers of N-vinyl pyrrolidone and glycidyl methacrylate with 3-mesitylene, 2-hydroxy propyl methacrylate
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry