SEZAİ KARAKOÇ DÜŞÜNCESİNDE İSLÂM MEDENİYETİ - ORHAN, SENEM (Fırat Üniveristesi, 2025)
Sezai Karakoç, İslâm inanç ve geleneğinden ilham alan, kendi kültürel değerlerini benimsemiş bir şair ve düşünürdür. Karakoç yalnızca bir şair ya da yazar değil, modern dünyada İslâm Medeniyetinin yeniden inşası üzerine düşüncelerini sunmuş bir fikir adamıdır. Geçmişi ve bugünü detaylı ve objektif olarak inceleyerek olayları sağlıklı yorumlamaya çalışmış, geleceğe dair vizyonunu onlardan çıkardığı derslerle ve ciddi bir farkındalıkla oluşturma çabası içerisinde olmuştur. Karakoç, ülkemizin ve tüm İslâm âleminin zaman içerisinde içine düştüğü zorlu durumlar karşısında hem duyarlılık göstermiş hem de soğukkanlılığını korumuştur. Onun bu tavrının en önemli sebebi İslâm medeniyetinin ve diğer medeniyetlerin geçmişine hakim olmasıdır. Bu bilinç onun Diriliş düşüncesini ortaya çıkarmasını sağlamıştır. Bu çalışmada, Türk düşünce ve edebiyatının önemli isimlerinden Sezai Karakoç'un düşüncesinde, İslâm Medeniyetini her yönüyle değerlendiren ve canlandırmaya çalışan Sezai Karakoç'un geçmiş, bugün ve gelecek hakkındaki fikirleri sistematik bir şekilde incelenip, sosyolojik bir analiz yapılmaya çalışılmıştır. Araştırma süresince Karakoç'un tüm düşünce yazılarından faydalanılmış, fikirleri o dönemin koşullarına göre yorumlanmaya çalışılmıştır. Sezai Karakoç inancı sebebiyle düşüncelerinde hiçbir zaman umutsuzluğa yer vermemiş ve fikirlerini farklı cepheleriyle sunmaya çalışmıştır.

Sezai Karakoç is a poet and thinker who is inspired by Islamic faith and tradition and has embraced his own cultural values. Karakoç is not only a poet or a writer, but a man of ideas who has presented his thoughts on the reconstruction of Islamic Civilization in the modern world. He has tried to interpret events in a healthy way by examining the past and present in detail and objectively, and has been in an effort to create his vision for the future with the lessons he has learned from them and a serious awareness. Karakoç has shown sensitivity and maintained his coolness in the face of the difficult situations that our country and the entire Islamic world have fallen into over time. The most important reason for his attitude is that he is familiar with the history of Islamic civilization and other civilizations. This awareness enabled him to put forward the idea of Resurrection. In this study, in the thought of Sezai Karakoç, one of the important names of Turkish thought and literature, the ideas of Sezai Karakoç, who evaluates and tries to revive Islamic Civilization in every aspect, about the past, present and future, have been systematically examined and tried to be explained. During the research, all of Karakoç's thought writings were used and his ideas were tried to be interpreted according to the conditions of that period. Sezai Karakoc has never given place to despair in his thoughts because of his faith and has tried to present his ideas with different fronts.
Islâmic Civilization in the thought of Sezai Karakoç
Keywords: Sosyoloji