İLK VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA PERFORMANS DEĞERLENDİRME SÜRECİ-SİCİL RAPORU DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN SORUNLAR VE BEKLENTİLER (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - ÜZMEZ, İRFAN TANSEL (Fırat Üniveristesi, 2006)
Günümüzde insan kaynağı, rekabet üstünlüğü sağlamada örgütlerin sahipoldukları en önemli kaynak olarak kabul edilmektedir. Bu denli öneme sahip olan insankaynağının örgütlerde yetirince yararlanılması, çalışanların performanslarınındeğerlendirilmesi ile mümkün olabilecektir. İnsan yetiştirme ve eğitme işini üstleneneğitim kurumlarının başarısı, içinde barındığı insan kaynağının geliştirilmesi ve örgütselamaçlar doğrultusunda etkili şekilde çalıştırılması ile doğru orantılıdır.Performans değerlendirmenin temel amacı, mevcut performansların ölçülmesiyoluyla bilgi, yetenek ve potansiyellerin belirlenmesi, eğitim ihtiyacının tespit edilmesi,terfi etme potansiyeline sahip elemanların belirlenmesidir. Tüm bunların yapılmasındaetkili iletişim, güdüleme, işbirliği yoluyla iş tatmininin artırılması önem verilenhususları oluşturmaktadır. Bu nedenle performans değerlendirme sürecinin, bir örgütüninsan kaynakları yönetiminin temelini oluşturduğu kabul edilmektedir.Bu araştırmanın amacı, alan yazına dayalı olarak, performans değerlendirmeninetkili örgüt yönetimi açısından önemini ortaya koymak; performans değerlendirmedekiilke ve yöntemleri belirlemek; Türk eğitim sistemindeki ve bazı yabancı ülkelerdekidenetim ve sicil raporu hazırlama gibi performans değerlendirme uygulamalarına yervermek; Türkiye'de okul müdürlerinin sicil raporu düzenlemedeki etkililiklerini,öğretmen ve okul yöneticisi görüşleri temelinde ortaya koymak ve ulaşılan bulgulareşliğinde daha etkili sicil raporu verme yönünde öneriler geliştirmektir. Bu amaçdoğrultusunda, Elazığ il merkezindeki her eğitim bölgesinden bir ilköğretim ve birortaöğretim kurumu örneklem olarak seçilmiş ve bu okullarda görev yapan öğretmen veokul yöneticilerinin görüşleri anket aracılığıyla alınmıştır. Elde edilen sonuçlar, t ve tekyönlü değişkenlik analizi yoluyla çözümlenerek yorumlanmıştır.Anahtar kelimeler: Performans değerlendirme, performans yönetim sistemi, Okulmüdürü değerlendirmesi, Sicil raporu hazırlama, denetim.
Performance appraisal process in primary and secondary schools-problems and expectations about preparation of employment records (Elaziğ example)
Keywords: Eğitim ve Öğretim