Proteinüri ve yaygın ödem ile başvuran tüberküloz perikardit olgusu - Cihangiroğlu, Mustafa; Artaş, Hakan; Öztürk, Abdullah; Demirçin, Mustafa; Çelik, İlhami; Bayındır, Yaşar (My University, 2004)
Proteinüri, yaygın ödem, perikardiyal sıvı ve asit etyolojisi araştırılmak üzere yatırılan hastaya; ateş ve aritmi gelişmesi, balgam ve parasentez sıvısında Mycobacterium tuberculosis'm saptanması sonucu tüberküloz perikardit tanısı konuldu. Tüberküloz perikarditin nadir ama, hala önemli bir sorun olması ve ilk klinik bulgularının proteinüri ve yaygın ödem olması nedeniyle bu olgu sunuldu. Ülkemiz gibi tüberkülozun endemik olduğu bölgelerde, perkarditin ayırıcı tanısında mutlaka tüberküloz akılda tutulmalıdır.
Keywords: Perikardit; tüberküloz; Proteinüri; Ödem; Mycobacterium tuberculosis