HZ. MUHAMMED (S.A.V) VE İLETİŞİM - TOĞRUL, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Hz. Muhammed (s.a.v) peygamberlik görevi yanında iletişimsel açıdan da yüksek meziyetlere sahipti. Hz. Peygamber insani ve toplumsal özellikleri dikkate alarak, mesajlarını insanlara iletmiştir. Peygamber'in hayatında iletişimin olmadığı anlar yok denebilecek kadar azdır. O etkili iletişimi çok iyi kullanmıştır. Alıcının yaşını, zekâ durumunu, duygularını göz önünde bulundurarak iletişim kurmuştur. İslam dininin temelini atarken ve insanlara insanca yaşama idrakini kazandırırken, bir iletişim uzmanı hassasiyetiyle, bilgisiyle davranmıştır. Hz. Peygamber'in iletişim yaklaşımları insanları kendisine yaklaştırmış, söylediklerine ilgiyi arttırmıştır. O içinde yaşadığı toplumun bir ferdi olarak davranışlarıyla da insanlar için örnek olmuştur. Hz peygamber sadece inanan insanları değil, hangi dine mensup olursa olsun bütün insanları önemsemiş ve onlarla da özenle ve seviyeli bir biçimde iletişim kurmuştur. Bir peygamber olarak Hz. Muhammed'in gerek dini tebliğ ederken, gerekse muhatap olduğu hedef kitleyle iletişim kurarken uyguladığı yaklaşımları bu çalışmada irdeledik. Hz. Peygamber'in peygamberlik görevini yerine getirirken uyguladığı iletişim yöntemleri o günün insanında büyük etki yaptığı, tutum ve davranış değişikliğine sebep olduğu gibi, günümüz çağdaş toplumlar için de mesajlar barındırmaktadır. Bu çalışma, Hz. Peygamberin sözlü, sözsüz ve yazılı iletişim yöntemlerini, modern iletişim bilimi verilerinden de yararlanarak incelemeyi amaçlamaktadır.

Hz. Muhammed had high virtues in terms of communication besides his prophetic duty. The prophet conveyed messages to people taking the human and social characteristics into account. Communication was at any moments of his life. Out prophet used effective communication very well. He communicated very well by analyzing people's ages, their intelligences and their feelings. While he was laying the foundation of the Islamic religion and gaining the humans the chance to live humanely, a communication expert acted with the knowledge and sensitivity. The Prophet's approach to communication brought people closer to him and increased interest in what he said. He also became a role model for people with his behaviors as a member of the society in which he lived. The Prophet cared about not just the people who believe, but also the people of all religions and communicated with them with care. As a prophet Muhammed's approaches while talking about the religion and communicating with people are the main themes of this study. As the methods of communication that the Prophet practiced in the fulfillment of his prophetic duty had a great impact on the people of that day and caused a change of attitude and behavior, his approaches contained messages for contemporary societies as well. This study aims to examine the verbal, non-verbal and written communication methods of the Prophet by taking advantage of modern communication science data too.
Hz. Muhammed (S.a.v) and Communication
Keywords: İletişim Bilimleri; Din