Bazı Ağrı Kesici İlaçların Foton Etkileşim Parametrelerinin Hesaplanması - Tekerek, Saniye (Fırat University, 2021)
Gama radyasyonunun madde ile etkileşiminin incelenmesi nükleer tıp, radyasyondan korunma ve radyasyon fiziği alanında önemli bir konudur. Gelişen teknoloji ile birlikte radyasyonun başta sağlık, sanayi ve enerji gibi alanlarda kullanılması artmıştır. Kütle soğurma katsayısı (µ/?), geçirgenlik ve gama ışınını karakterize eden fiziksel bir niceliktir ve radyasyon perdeleme bakımından büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada çeşitli enerjilerde Ketoprofen, Flurbiprofen, Etodolak, İbuprofen, Meloksikam, Diklofenak ve Aspirin adlı ağrı kesicilerin kütle soğurma katsayısı (?/?) hesaplandı. Toplam moleküler tesir kesiti (?tm), toplam atomik tesir kesiti (?ta), toplam elektronik tesir kesiti (?te), etkin atom numarası (Zeff), etkin elektron yoğunluğu (Neff) değerleri belirlendi. Çalışmada kütle soğurma katsayısının değeri WinXCOM data programı yardımıyla hesaplandı.