ÇOCUK YERDEĞİŞTİRMİŞ SUPRAKONDİLER HUMERUS KIRIKLARIN TEDAVİSİNDE KAPALI REDÜKSİYON+PERKÜTAN ÇİVİLEME İLE AÇIK REDÜKSİYON+İNTERNAL FİKSASYONUN KARŞILAŞTIRILMASI - YILMAZ, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Humerus suprakondiler kırıklarının tedavisindeki tartışmaların günümüzde de devam etmesine karşın, amacımız; kapalı ve açık yöntemlerle tedavi edilen kırıklardaki tedavi endikasyonlannı ortaya koymak, sonuçlan değerlendirmek ve literatürle karşılaştırmaktır. Eylül 1993- Kasım 1996 tarihleri arasında yatarak cerrahi tedavileri yapılan 50 humerus suprakondiler kırıklı çocuğun 31 'i (%62) erkek, 19'u (%38) kız olup yaş ortalamaları 7.5 idi. Bunlardan 21'ine (%42) kapalı redüksiyon + perkütan çivileme, 29'una (%58) açık redüksiyon + internal fıksasyon uygulanmıştır. Sonuçlar Flynn kriterlerine göre değerlendirildi. Bu iki tedavi yönteminin hem taşıma açısının restorasyonunda, hemde fonksiyonel olarak dirsek hareketlerindeki sonuçlan açısından yapılan karşılaştırmasında skopi kontrolü altında kapalı redüksiyon + perkütan çivileme yönteminde daha başarılı sonuçlar elde edildiği saptandı. Sonuçta; çocuk suprakondiler humerus kınklarında kapalı redüksiyon + perkütan çivilemenin daha ekonomik olduğu, daha kısa hastanede kalma süresine süresine sahip olduğu, fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar yönünden daha başarılı olduğu görüldü. 52
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology