BİR ULÛMU’L-KUR’ÂN KONUSU OLARAK NÜZÛLÜN HÜKMÜN SONRASINA KALMASI - Çalışkan, Muhammed Selman (Fırat University, 2018)
Nüzûlün hükmün sonrasına kalması teahhuru’n-nüzûl ani’l-hukm , hakkında bir âyet bulunmamakla birlikte müslümanlar tarafından uygulanagelen bir hükmün/ibadetin, teşriinin çok sonralarına tekabül eden bir dönemde Kur’ân âyeti olarak indirilmesini ifade etmektedir. Nüzûlün teahhurundan bahseden ilk müellifin Suyûtî olduğu bilinmektedir. Suyûtî sonrasında da konu, çeşitli ulûmu’l-Kur’ân eserlerinin müstakil başlıklarında ele alınmıştır. Teahhuru’n-nüzûl başlığı altında, bir ibadetin meşruiyetini o ibadetle alakalı âyetin nüzûlü ile irtibatlandırmanın her zaman mümkün olmadığına dikkat çekilmektedir. Nitekim abdest İslâm’ın ilk dönemlerinde namaz ile meşru kılınmasına rağmen abdest âyeti Medine döneminin sonunda indirilmiştir. Cuma namazı da hicretten evvel Medineli müslümanlar tarafından kılınmakla birlikte bu namazı emreden âyet Medine döneminin ilk senelerinde nâzil olmuştur. Yine zekâtın sarf mahalleri Medine döneminin ilk yıllarından beri bilinip uygulandığı halde mesârif-i zekâtı tadat eden âyetin nüzûlü hicri dokuzuncu senededir. İslâm’a mahsus bazı hükümlerin, bunlarla alakalı metlüvv bir vahiy olmadan da uygulanmasına rağmen Kur’ân âyeti olarak inzâl edilmesi, hükmün Kur’ân’da tilavet edilmek suretiyle teyit, takrir ve ibkâsı şeklinde değerlendirilmiştir

Ta?akhkhur al-Nuz?l issue is a ?ukm that is applied by Muslims without relying upon any verse of the Qur??n is to send down as a verse of the Qur??n much later. The first person to talk about it is alSuy???. After al-Suy???, this topic was also discussed by other ?ul?m al-Qur??n authors. The topic states two things: The first is that it may be wrong to associate the date of legitimation of a worship with the date on which the worship verse was sent down. The other is that it may be wrong to take the time of sending down a verse to the time when the worship mentioned in that verse is legitimized. As a matter of fact, wu??? ablution was ordered with prayer in the first years of Islam. However, the wu??? verse was sent down at the end of the Mad?na period. The verse that ordered the ?al?t al-Jum?ah Friday prayer was sent down in the first years of the Mad?na period. However, the ?al?t al-Jum?ah was prayed by the Muslims of Mad?na before the Hijra. Similarly, the classes to which the zak?t would be given were known from the time when zak?t was legitimized. However, the verse in which these classes are mentioned was sent down in the 9th year of Hijrah. Therefore, some ?ukms of Islam were applied by Muslims without a verse being downloaded. The wisdom of the sending down a verse related to the applied ?ukm is that it becomes permanent because it is recited in the Qur??n
The Issue of the Nuz?l Remaining Behind the ?ukm as a Subject of ?Ul?m al-Qur??n