HİKAYESİ OLAN DEYİMLERİN DRAMA YÖNTEMİYLE ÖĞRETİLMESİ - ŞAHİN, TUĞRUL GÖKMEN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmayla söz varlığımızın önemli bir parçası olan deyimlerin öğretilmesinde drama yöntemi seçilerek hikâyesi olan deyimlerin kalıcılığı ve günlük yaşamın bir parçası hâline getirilmesi amaçlanmıştır. Drama yöntemi yaşamın değinme ve yüzleşme alanıdır. Bu yöntem sayesinde öğrencilerin deyimlere değindiği ve gerçek yaşamın küçük kesitini sahneledikleri için bu deyimlerle birebir yüzleştikleri gözlenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden zayıf deneysel desenler yöntemi uygulanmıştır. Zayıf deneysel desenler yöntemi tek grup üzerinde yapılan çalışmayı esas alır. Seçilen deyimler bir anketle belirlenmiş ve bu deyimlerin yer aldığı 10 soruluk bir ön-test, son-test hazırlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmamız Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi drama sınıfında yapılmıştır. 10-12 yaş aralığında 20 öğrenci seçilmiş ve öğrenciler 5 haftalık bir uygulamaya geçmeden önce 10 deyimin yer aldığı ön-testi cevaplamıştır. Ön-test sonrası 5 haftayı kapsayan ders planı çerçevesinde hikâyesi olan deyimler drama yöntemiyle öğrencilere sunulmuş, öğrenciler sürecin bir parçası hâline gelmiştir. Süreç sonunda son-test ve 4 hafta aradan sonra kalıcılık testi uygulanarak seçilen yöntemin başarısı belirlenmiştir. Süreç öncesi, sırası ve sonrası elde edilen veriler tablolar hâlinde çalışmamızda verilmiştir. Drama yöntemi sayesinde öğrencide; başarma ve öğrenme ihtiyacı gerektiren durumlarda görülen endişe azalmış, yaratıcılık ve estetik duyguları gelişen öğrenci yaratım sürecinin parçası olmuş, öğrenci eğlenirken öğrenmiş, gerçeği sembolik temsillerle ele alarak soyut-somut ilişkisini kendi içinde çözümleyebilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre dramanın soyut bir anlatım unsuru olan deyimlerin öğretiminde daha kolay ve kalıcı öğrenmeyi sağladığı gözlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar esas alınarak birtakım önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Drama yöntemi, deyim, öğrenci, öğretim.

In this study, thanks to the drama method, it is aimed to enhance the permanence story of idioms which have an important place in our presence and make them part of everyday life. Drama method is the area of life facing and touching on. Thanks to this method, the students touch on the idioms and face with the idioms while performing the small sections of a real life. Weak experimental design method is applied in this study. Selected idioms are determined by a questionnaire and ten questions pre-test and post-test including selected idioms are used to conduct the study. Weak experimental design method is based on a single group study. At that point, the study is carried out in Malatya Metropolitan Municipality Art Center drama class. This study focuses on twenty students between the ages of 10-12 and the students answer the per-test questions before the five-week practice. After pre-test, story of idioms are presented via drama method, including five-week lesson plan and this enables the students become the part of the process. To find out the selected methods' success, post-test and for four weeks retention test is implemented at the end of the process. The data obtained before, during and after the process is displayed in tables. Drama method enables students become the part of real life process, reducing stress and anxiety when the students feel in need of achievement and learning. This leads to help improve their creativity and aesthetic feelings. Through the symbolic representation of the truth, the students can understand the relation between concrete and abstract. Furthermore, the students learn while having fun. According to the results of the study, it has been observed that drama provides an easy and permanent learning in teaching idioms that are abstract elements. Based on the data obtained from the study, suggestions are made. Keywords: Drama method, idioms, student, teaching.
Teaching story of idioms with drama method
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Türk Dili ve Edebiyatı