BEŞ HECECİLER'İN MİLLİ VE MAHALLİ UNSURLARA YÖNELİŞLERİ - KUŞ, DUYGU (Fırat Üniveristesi, 2003)
FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ 'BEŞ HECECİLER'İN MİLLİ VE MAHALLİ UNSURLARA YÖNELİŞLERİ Duygu KUŞ Elazığ-2003, Sayfa: 121+VI 'Beş Hececiler', 'Hecenin Beş Şâiri' veya 'Hececiler' olarak bilinen Faruk Nafiz (Çamlıbel), Orhan Seyfı (Orhon), Yusuf Ziya (Ortaç), Halit Fahri (Ozansoy) ve Enis Behiç (Koryürek)'in oluşturduğu şâirler topluluğu, 'Yeni Lisan' makalesiyle filizlenen 'Millî Edebiyat' anlayışı doğrultusunda hece vezni ve konuşulan Türkçe ile şiirler yazarlar. Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Mehmet Emin ve Rıza Tevfik'in görüş ve düşüncelerinin tesirinde kalan 'Beş Hececiler', 'millî romantik duyuş tarzı' ile millî ve mahallî unsurlara yönelirler. Şiirlerinde, 'tarih şuuru', 'fetih anlayışı', 'kahramanlık', 'Anadolu', 'tarihî ve temsilî değerler', 'motifler, gelenek ve görenekler', 'cemiyet hayatından kesitler' ve 'gurbet duygusu' alt başlıklarıyla tasnif edilen konu, tema ve motiflerin oluşturduğu millî ve mahallî unsurları başarıyla işlerler. ANAHTAR KELİMELER: 'Millî Edebiyat', 'Beş Hececiler', 'millî ve mahallî unsurlar' «WW »asss***
Shift of five spellers towards national and local subjects
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature