Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sürdürülebilir Deprem Farkındalık Düzeylerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma - Uğurlu, Aysel; Sever, Ramazan (Fırat University, 2026)
İnsanoğlunun gelişen bilgisine, teknolojisine ve tecrübesine rağmen maddi ve manevi büyük yıkımlara neden olan ve en çok korku yaratan en önemli yersel doğal afet depremdir. Dünya’nın en önemli fay kuşaklarına (Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu ve Batı Anadolu Fay Hattı) sahip olan Türkiye, depremsellik potansiyeli en yüksek ülkelerden biridir. Önceden tahmin edilmesi güç ve genellikle engellenmesi imkânsız olan depreme karşı sürdürülebilir bilinç ve hazırlık hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada gelecekte ülkenin önemli bir işgücünü yaratacak olan sınıf öğretmeni adaylarının sürdürülebilir deprem farkındalık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Sınıf öğretmeni adaylarının depremle ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerinin hem kendi güvenlikleri hem de öğrencilerine doğru bilgi aktarmaları açısından büyük önemi vardır. Bu çalışmada, sınıf öğretmeni adaylarının deprem hakkında sahip oldukları bilgi seviyeleri, farkındalıkları ve depremle ilgili tutumları değerlendirilmiştir. Karma araştırma yöntemiyle desenlenen çalışmanın nicel boyutu tarama modeli ve nitel boyutu metaforik değerlendirmelerle gerçekleştirilmiş olup, öğretmen adaylarının çeşitli demografik özellikleri ile deprem farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Anahtar Kelimler: Sınıf Öğretmeni Adayları, Sürdürülebilirlik, Deprem, Farkındalık

İnsanoğlunun gelişen bilgisine, teknolojisine ve tecrübesine rağmen maddi ve manevi büyük yıkımlara neden olan ve en çok korku yaratan en önemli yersel doğal afet depremdir. Dünya’nın en önemli fay kuşaklarına (Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu ve Batı Anadolu Fay Hattı) sahip olan Türkiye, depremsellik potansiyeli en yüksek ülkelerden biridir. Önceden tahmin edilmesi güç ve genellikle engellenmesi imkânsız olan depreme karşı sürdürülebilir bilinç ve hazırlık hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada gelecekte ülkenin önemli bir işgücünü yaratacak olan sınıf öğretmeni adaylarının sürdürülebilir deprem farkındalık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Sınıf öğretmeni adaylarının depremle ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerinin hem kendi güvenlikleri hem de öğrencilerine doğru bilgi aktarmaları açısından büyük önemi vardır. Bu çalışmada, sınıf öğretmeni adaylarının deprem hakkında sahip oldukları bilgi seviyeleri, farkındalıkları ve depremle ilgili tutumları değerlendirilmiştir. Karma araştırma yöntemiyle desenlenen çalışmanın nicel boyutu tarama modeli ve nitel boyutu metaforik değerlendirmelerle gerçekleştirilmiş olup, öğretmen adaylarının çeşitli demografik özellikleri ile deprem farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Anahtar Kelimler: Sınıf Öğretmeni Adayları, Sürdürülebilirlik, Deprem, Farkındalık
Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sürdürülebilir Deprem Farkındalık Düzeylerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma
Keywords: Applied and Developmental Psychology (Other); Uygulamalı ve Gelişimsel Psikoloji (Diğer)