RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASINDA WEİBULL VE RAYLEİGH DAĞILIMLARININ KULLANILMASI - BALPETEK, NİLAY (Fırat Üniveristesi, 2017)
Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr enerjisi kullanımı son yıllarda hızlı bir artış göstermektedir. Dünyadaki birçok ülke, yerli, sürekli, hammadde maliyeti olmayan, temiz enerji kaynağı olması, dışa olan bağımlılığı azaltması, türbin kuruluşunun hızla gerçekleştirilebilmesi gibi nedenlerle rüzgâr enerjisini tercih etmektedir. Rüzgâr enerjisinin fosil yakıtlara alternatif olabilmesi ve rekabet edebilmesi amacıyla, dünyada çeşitli teşvik uygulamaları yapılmaktadır. Bu teşvikler aracılığı ile hem rüzgâr enerjisine dayalı bir sanayi oluşmakta hem de kullanılabilirliği yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada, rüzgâr enerjisinin özellikleri, Dünyada ve Türkiye'deki rüzgâr enerjisinin durumu, rüzgâr türbinleri ve generatörler, istatistiksel olarak rüzgâr enerjisi potansiyelinin belirlenmesi araştırılmıştır. Örnek uygulama olarak, Türkiye'nin her bir bölgesinden bir il seçilerek, 2005–2014 yıllarında Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından saatlik olarak ölçülen rüzgâr hızı verilerine dayanarak İskenderun, Elazığ, Bursa, Karaman, Sinop, Muğla ve Adıyaman illerinin rüzgâr enerjisi potansiyeli istatiksel olarak analiz edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Rüzgâr enerjisi, rüzgâr enerjisi uygulamaları, rüzgâr enerjisi potansiyelinin istatistiksel olarak belirlenmesi

The usage of wind energy that is one of the renewable energy sources shows an increase in the last years. Many countries in the world prefer wind energy for the reason of its domestic, continuous and clean energy source, it has no raw material cost, it decreases the foreign dependency and it has a fast tribune setting up process. There are various encouragement applications in the world about if wind energy can able to be an alternative for fossil fuels and can compete with it. Along with those encouragement applications, both an industry depending on wind energy is formed and its usability becomes prevalent. In this study, the characteristics of wind energy, the status of wind energy in the world and in Turkey, wind turbines and generators, and statistically analysis of the wind energy potential were investigated. As a case study, wind energy potential of İskenderun, Elazığ, Bursa, Karaman, Sinop, Muğla ve Adıyaman cities in Turkey were analyzed statistically, based on the hourly measured data by Directorate of State Meteorological Station in 2005-2014 years. Key Words: Wind energy, wind energy applications, statistically analysis of the wind energy potential
Using Weibull and Rayleigh distrubitions in the investigation of wind energy potential
Keywords: Makine Mühendisliği