FARKLI ÜRETİM ALANLARINDAN ALINAN AYNI TİP ÇİMENTOLARLA ÜRETİLEN BETON ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - AYDIN, KAZİM (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, farklı üç üretim bölgesinden alınan aynı tip çimentoların bazı fiziksel özelliklerive donma çözülme yöntemi ile dayanım kayıpları ölçülmüştür. Çimento harç numuneleri kullanılarakfarklı üretim bölgelerinden alınan aynı tip üç çimentonun fiziksel özellikleri karşılaştırılmıştır.Böylece üretilen çimentoların uygunluk karşılaştırmaları yapılmıştır.Sonuçlarda üzerinde durulması gereken en önemli husus TS EN 196-1 de dayanım sınırları42,5 â‰¤ K(ort) â‰¤ 62,5 olarak belirtilmesine rağmen her üç çimentoda da üst sınır aşılmıştır. Bu olayaneden olarak gösterilecek etken çimento taneciklerinin tane boyutlarının farklılıkları olabilir. Ayrıcaçimento tanelerinin kristalize yapısı ve su ile etkileşimleri de önemli bir faktördür. Bu nedenlekullanılan çimentoların mikrobiyolojik yapısındaki farklılıklarda çimentonun su ile etkileşiminideğiştirecektir. Harç içerisinde çimento ile etkileşime girmeyen su donma sonucunda ve tekrarındakılcal boşluklar oluşturup sertleşmiş harcı tahrip etmektedir. Bu nedenlerden dolayı kullanılançimentolarda değer düşüşleri sabit olmamıştır. Yukarıda bahsedilen hususlar hariç genel olarakçimento fabrikalarının son dönemde ürettikleri çimentoların, genellikle standartlara uygun ve kalitelioldukları söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Çimento (portland), harç, basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, donma-çözülme dayanımı.

According to this study cement hard taken three different manufacturing area lostresistance of cement are measured by physical properties and freezing-resolution method thisthree same kind cement mortar sample are being used to compare their physical propertiestherefore produced cement are compared to release that which cement are suitable.In this experiment most important part that, all of cement temple are exceed the toplimit according to TS EN 196-1 resistance limit. This is caused because cement peacesdimensions could be different. The other too important factors are structure of crystallizedcement pieces and interaction with water. Therefore Cement-water interaction will be changedby cement microbiological structure difference. Cement in the mortar and not interacted watercreate capillary space and destroy harden mortar by freezing. This event caused that decreasingcement value is not constant. Without above-mentioned event the cement is recently suitableand good quality with TSE.Key words : Cement (portland), mortar, pressure resistance, bending-tensile resistance,freezing-resolution resistance.
Searching the concrete particularities taken from the different production fields and produced by the same type of cements
Keywords: İnşaat Mühendisliği