Türkiye’de il belediye web sitelerinin işlevselliği üzerine bir araştırma - Alat, Bilal (My University, 2018)
Bu çalışmada, Türkiye’deki 51 il (Büyük şehirler hariç) belediyesinin e-devlet uygulamaları çerçevesinde geldikleri düzeyi belirlemek üzere belediye web sitelerinin işlevselliği değerlendirilmiştir. Araştırmada, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda, web sitelerinin erişim, tasarım, dolaşım, çekiciliği, İlde yaşayanlara yönelik hizmetler, şeffaflık, turistlere yönelik hizmetler ve ilin tanıtımı, plan ve projeler, yönetici bilgileri, yerel girişimcilik - sivil toplum bağı, siteden vatandaşa doğru kurulan pasif ilişki, vatandaştan siteye doğru kurulan pasif ilişki, siteden vatandaşa doğru kurulan eşanlı ilişki, vatandaştan siteye doğru kurulan eşanlı ilişki ve belediye hizmetleri başlıkları ile ifade edilen ana ölçüt ve bunlara ait alt ölçütleri karşılama oranları hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, belediye web sitelerinin işlevsellik açısından istenilen seviyede olmadığını göstermektedir.

In this study, the functionality of municipal web sites was evaluated to determine the level of municipalities in Turkey under the framework of e-government applications. Content analysis method was used in the research. In this context, the web site's accessibility, design, circulation, attractiveness, services for the living, transparency, services for tourists and promotion of provinces, plans and projects, executive information, local entrepreneurship-civil society linkage, passive relationship established from citizen to citizen, the main criteria expressed in terms of correctly established passive relationship, the simultaneous relationship established from the citizen to the citizen, the simultaneous relationship established from the citizen to the site and the municipal services were calculated and the rates of meeting the sub-criteria were calculated. The findings show that municipal web sites are not at the desired level in terms of functionality.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı
Keywords: E-devlet; Belediye; Bilgi iletişim teknolojileri; E-Belediyecilik; Web sitesi; E-government; Municipality; Information communication technologies; E-Municipality; Web site