17. Yüzyılın Ortalarında Arapgir Sancağında İskan ve Nüfus (1643 tarihli Avariz-Hane Defterine Göre) - Çakar, Enver (My University, 2005)
Bu çalışmada, 17. yüzyıl iskân ve nüfus çalışmalarının vazgeçilemez temel kaynaklarından olan bir avârız-hane defteri esas alınmak suretiyle, Arapgir sancağının 1643 tarihindeki iskân ve nüfusu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu defterdeki bilgiler gösteriyor ki, 17. yüzyılda Sivas eyaleti sancakları içerisinde yer alan Arapgir 1643 yılında Arapgir ve Eğin olmak üzere iki ayrı kazaya taksim edilmiş olup, toplam olarak 2 kasaba ile 111 köy bu kazalar dahilinde yer almaktaydı. Bölgenin nüfusunda zaman içerisinde önemli değişmeler meydana gelmiştir. Arapgir ve Eğin kazalarının nüfusu 17. yüzyıla gelindiğinde önemli oranda artış gösterdiği gibi, bundan sonraki dönemlerde de sürekli olarak artmıştır. Fakat, I. Dünya Savaşı'ndan sonra ekonomik zorluklardan dolayı cazibesini kaybettiğinden nüfusunun önemli bir kısmı büyük şehirlere göç etmiştir.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Tarih