GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN ÇALIŞMA ORTAMLARINDA MARUZ KALDIKLARI YILDIRMA (MOBBİNG) DAVRANIŞLARI - HACICAFEROĞLU, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırmada, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan personellerin, maruz kaldıkları yıldırma davranışlarının neler olduğu ve personellere kimler tarafından yıldırma davranışları uygulandığı sorusuna cevap aranmıştır. Alınan cevaplar bazı demografik değişkenler açısından incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, Türk Spor Teşkilatlarında görev yapan personeller, örneklemini ise; 81 ildeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan 325 personel oluşturmaktadır. Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan personellerin maruz kaldıkları yıldırma eylemleri ile ilgili veriler, Einarsen ve Raknes tarafından geliştirilen, Cemaloğlu tarafından Türkçe'ye uyarlanan ve faktör analizi yapılan ?Olumsuz Davranışlar Anketi?, (Negative Acts Questionnaire: NAQ) kullanılarak toplanılmıştır. Verilerin analizi; ankete katılan personellerin demografik bilgileri, frekans ve yüzdeleri, grupların görüşleri arasındaki görüş farkları, -t testi, varyans analizi, anlamlılık düzeyi ve aritmetik ortalaması, SPSS 15,0 paket programı kullanılarak hesaplanmıştır.Araştırmada; Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan personelin % 44'lük oranla yıldırma davranışlarına maruz kaldıkları, bu durumun aritmetik ortalamasının ise, ( =1,82) oranla ?orta düzeyin altında? olduğu görülmüştür. Araştırmada kadınların erkeklere, bekarların evlilere, memurların yöneticilere göre daha fazla yıldırma davranışlarına maruz kaldıkları saptanmıştır. Yıldırma davranışını uygulayanların genellikle yönetici oldukları saptanmış ve yöneticilerin statülerinden önemli derecede güç alarak bu davranışları sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: Yıldırma Davranışları, Mobbing, Psikolojik Şiddet, Türk Spor Teşkilatları, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü.

In this research, staff working in the province of youth and sports director, they are exposed to intimidation and staff as towhat behavior by whom seek answers to the question of intimidation applied behavior. Responses received in terms of some demographic variables were examined.Research universe, the exercising personnel in Turkey sports organization, the sample, youth in 81 cities and 325 personnel working in the provincial directorates constitute sports.Youth and sports who served in the provincial directorates of personel actions related to years of exposure to their date, developed by Einarsen and Raknes, Cemaloğlu and factor analysis tailored by the Turkish language and was collected using ?Negative Acts Questionnaire:NAQ?. Analysis of the survey of participating staff demogratif information, frequencies and percentages, groups of opinion differences between the opinions,-t test, variance analysis, the level of meaning and aritmatik ortalması, SPSS 15.0 package program was calculated by using."Under the mid-level" is deemed to be in the study; Provincial Directorate of Youth and Sports who served in the behavior of the personnel exposed to intimidation than they 44'lük%, this situation is the arithmetic mean, ( = 1.82) than. Study of women to men, single to the married, according to executive officers of more exposed to intimidation behavior revealed. Implement the behavior of those years, they usually pegged as an administrator and manager of the status of this significant power by taking behaviors are the results they achieve.Keywords: Intimidate Behavior, Mobbing, Psychological Violence, Turkey Organization of Sports, Youth and Sports Provincial Directorate.
Provıncıal Dırectorate of Youth and Sports Staff in the workıng condıtıons remaın exposed for their years (Mobbing) behavıor
Keywords: Spor