SÖVE YÜZEYİNDEKİ SIVANIN KURUMA SÜRESİNİ AZALTMAK İÇİN KULLANILAN KİMYASALLARIN ARAŞTIRILMASI - BULUT, ZELİHA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu araştırmada, dış duvarlarda kullanılan ısı yalıtım ve dekorasyon malzemeleri incelenmiş ve ilk bölümde, ısı yalıtımı ve dekorasyon malzemesi olarak kullanılan sövenin özellikleri, söve ile ilgili kavramlar ve ardından araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde, ısı yalıtım malzemeleri ile ilgili literatür araştırması yapılmış. Binalardaki ısı kayıpları, yakıt tasarrufu, cephe kaplamaları incelenmiş ve bunlara bağlı maliyet analizleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde, dış duvarlarda ısı yalıtımı uygulamaları, EPS ve XPS malzemelerinin özellikleri, duvar ısı yalıtım malzemelerinde aranan özellikler hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, söve malzemesine ait bilgiler ışığında, üzerindeki kaplama harcının yapısını oluşturan kimyasal çeşitleri, harç yapımı, söve çeşitleri incelenmiş ve yalıtım malzemesi olarak kullanılan EPS, XPS ve söve malzemeleri arasında genel bir karşılaştırma yapılmıştır. Beşinci bölümde, söve ve yalıbaskı malzemelerinde kullanılan kaplama sıvasının kimyasal yapısını bozmadan ve kalitesini düşürmeden malzemeyi daha uygun bir fiyatla üretmek ve kış şartlarında soğuyan havanın etkisiyle kuruması günler alan sövenin kuruma süresini kısaltmak için deneyler yapıldı. Tablolar çizilip fiyat analizleri yapıldı. Sonuç olarak, bu tezde, günümüzde giderek önemini arttıran ?dış cephe dekorasyonu?? nu oluşturan malzeme ve özellikleri tanıtılarak yapıların ısı yalıtımı ve estetik açıdan önemleri aktarılmaya çalışılmıştır. Anahtar sözcükler: Söve, yalıbaskı, söve kaplama harcı, harç kimyasalları, ısı yalıtımı.

In this research, decoration and heat insulation materials were searched. In the first part, the qualities of jamb, which is used in heat insulation and decoration, concepts related to jamb, the aim,content and method of this research, was explained. In the second part, a literature scanning about heat insulation materials was made. Heat loss, fuel providence, front cladding in buildings were examined. Then a cost analysis was made, related to this examination. In the third part, information about, heat insulation practices on outer walls, qualities of EPS and XPS materials,and qualities wanted in wall heat insulation materials was given. In the fourth part, chemical species in cladding plaster above jamb, plaster production, jamb species and the insulation material EPS, were examined. And a general comparision between jamb materials and XPS was made. In the fifth part,experiments were made,to decrease desiccation time, which takes days with the influence of cold air in winter,to produce cladding plaster cheaper, which is used in siding and jamb material, without damaging its chemical structure and without decreasing its quality. Then tables were drawn and price analysis was made. As a result, in this thesis,the materials and the qualities of these materials was tried to be introduced that compose 'facade decoration' which's importance snowball at present. Herewith importance of these materials in heat insulation and aesthetics of buildings, was tried to be quoted. Key words: Jamb, siding, jamb cladding plaster, plaster chemicals, heat insulation.
Researching the chemicals which is used in decreasing desiccation time of plaster above jamb
Keywords: İnşaat Mühendisliği