TOPLUMSAL CİNSİYET AÇISINDAN KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ: ELAZIĞ İŞ KADINLARI DERNEĞİ (ELİKAD) ÜYELERİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - KÖROĞLU, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2016)
Günümüzde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler; neo-liberal politikalar, kadınların çalışma hayatındaki konumlarını değiştirerek görünürlüğünün artmasına olanak tanımıştır. Özellikle kadın girişimciliği noktasında değerlendirildiğinde bu görünürlüğün dikkat çekici oranda artmış olduğu da gözlemlenmektedir. Bu çalışmada, kadın girişimcilerin işgücü piyasasındaki konumlarının mevcut toplumsal cinsiyet rolleri açısından nasıl belirlendiği incelenmiştir. Ataerkil toplum yapısında, toplumsal cinsiyet nedeniyle kadınlara ve erkeklere farklı toplumsal roller yüklenmektedir. Bu nedenle erkek ve kadın arasında toplumsal hayata katılma düzeyinde farklılıklar vardır. Buna göre erkek; evin ekonomik gereksinimini karşılamak, kadın ise; evin bakım işlerini ve çocukların sorumluluğunu almak durumundadır. Ayrıca girişimciliğin kadınlar tarafından ne derece benimsendiği, kadınların girişimcilik sürecinde karşılaştıkları sorunları ve bu sorunların toplumsal cinsiyetle bağlantılarını ve girişimciliğin kadınların genel olarak toplumsal konumlarında ne ölçüde bir değişim meydana getirdiği Elazığ örneğinden yola çıkılarak incelenmiştir. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi ve derinlemesine mülakat tekniği kullanılmış ve bu çerçevede çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Elazığ İş Kadınları Derneği'ne üye on kadın girişimci ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Yapılan çalışma sonunda elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Toplumsal Cinsiyet.

Nowadays, the scientific and technological developments; neo-liberal politics has been enabled the change of position to the women in work and increased their visibility. Especially, it is observed that there is remarkable increase in this visibility. In this research, the social positions of women entrepreneurs in the labor market have been analyzed in terms of gender roles. In patriarchal social structures, different social roles are imposed to women and men because of social gender. Therefore, differences are observed in the level of participating social life between men and women. Women are either kept at homes in order to do housework or are forced to fulfill the duties regarding daily housework loads even they work at a job. In this case, besides working at a job, women are exposed to two different burdens; looking after their children and taking responsibilities of all housework. Furthermore, how women are internalized entrepreneurship, the problem faced by women in the entrepreneurial process and the connections of these problems with gender and in general to what extent brought a change in the social situation of women entrepreneurship were examined from Elazığ samples. In this research a qualitative research method and in-depth interviewing techniques were utilized and interviewed with ten women entrepreneur in various sectors who are the member of Business Women's Association (ELİKAD) In Elazığ. At the end of the research the collected data were analyzed. Key Words: Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Gender.
Women entrepreneurship in terms of gender: A sociological Research on Business Women's Association (ELİKAD) in Elaziğ
Keywords: Sosyoloji