Çocuk suçluluğu ve medya - Tokdemir, Mehmet; Küçüker, Hüdaverdi (My University, 2000)
Elazığ Islahevinde bulunan, suç işlediklerinde yaşları 12-17 arasında değişen (ortalama 15.0±1.2), 106 erkek hükümlü çocuk/ergenin tamamı, daha önce suç işlememiş benzer sosyoekonomik düzeydeki yaşları 13-18 arasında değişen (ortalama 15.6±1.3) 126 erkek okul öğrencisiyle medya ve müzik izlemleri yönünden karşılaştırılarak, iki grup arasındaki farklılıklarının ortaya konması amaçlandı. Hükümlü çocuk/ergenler Islahevine girmeden önce ortalama 34-39 saat/hafta televizyon seyrederken, kontrol grubu olgularının 19-26 saat/hafta televizyon seyrettikleri belirlenmiştir. Ayrıca hükümlü çocuk/ergenlerin %51.9'u şiddet içerikli macera-savaş filmi seyrederken, suç işlememiş okul öğrencilerinde bu oran %25.4 olarak tespit edilmiştir. Her iki grup arasında anlamlı farkların olması, medyanın çocuk/ergenlerin şiddet davranışlarına yönelmesinde rol oynadığını göstermekte olup, bu konuda ilgili kişi ve kurumların ciddi önlemler alması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Keywords: Çocuk; Suç; Şiddet; Müzik; Televizyon; Sosyoekonomik faktörler; Çocuk suçluluğu