Üniversite Öğrencilerinde Dismenore Yaşama Durumu ve Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi - Çetin, Nurdilan Şener; Taşhan, Sermin Timur (My University, 2020)
Amaç: Araştırma üniversite öğrencilerinde dismenore yaşama durumu vekişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırma kesitsel tiptedir. Araştırmanın evrenini bir devletüniversitesinin fakülte ve yüksekokullarında normal öğretimde öğrenimgören 2.426 kız öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminiyapılan güç analizine göre belirlenen 772 kız öğrenci oluşturmuştur.Veriler Katılımcı Tanıtım Formu ve Cervantes Kişilik Ölçeği kullanılaraktoplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, aritmetikortalama, standart sapma, ki-kare, bağımsız gruplarda t testi, pearsonkolelasyon testi ve Cranbach Alfa güvenilirlik testi kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %85’inin dismenore yaşadığıbelirlenmiştir. Araştırmada, 19-25 yaş grubu öğrencilerin 18 ve altıyaş grubu öğrencilerden daha fazla dismenore yaşadıkları saptanmıştır(p<0.05). Ayrıca öğrencilerin duygusal dengeden nörotizme doğru vetutarsız kişilik özeliğinden tutarlı kişilik özelliğine doğru gidildikçedismenore yaşama durumunun arttığı saptanmıştır (p <0.05).Sonuç: Araştırmada, öğrencilerin çoğunluğunun dismenore yaşadığıve duygusal olarak nörotik ve tutarlı kişilerde dismenorenin daha fazlagörüldüğü bulunmuştur. Sağlık personelinin bu kadar yaygın görülenbu problemin çözümünde kişilik özelliklerinin de dismenoreyi etkileyenbir faktör olduğunu bilerek kadınları bütüncül olarak ele almasıönerilmektedir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Psikoloji