GERÇEĞİN ÜRETİMİ VE YENİDEN İNŞASI BAĞLAMINDA MEDYA TEMALI FİLMLER - AYDAR, FERZAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Medya, gerçekliği kendi süzgecinden geçirip yeniden üreten bir yapıdır. Medya bu yeniden üretim esnasında bir yandan da toplumu manipüle etmekte ve var olduğu sistemin dinamiklerini sağlamlaştırmaya çalışmaktadır. Küreselleşen dünyada bilgiye ulaşmak kolay ve zahmetsizdir. Fakat bilginin gerçekliğine/doğruluğuna ulaşmak için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. "Bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken hakikate ulaşmak neden zordur" sorusunun cevabını aramak, bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Çalışmada gerçekliğin yeniden üretimi ve inşasının dayandığı temeller ele alınmaktadır. Gerçeklik, gerçeğin yeniden üretimi, devletin ideolojik aygıtı olarak medya, manipülasyon, rızanın imalatı, post-truth ve yellow journalism kavramları üzerine bina edilen bu çalışmada, amaçlı örneklem yoluyla seçilen 1984, The Post ve V for Vendetta filmleri gerçeğin üretimi ve yeniden inşası bağlamında ideolojik çözümleme metoduyla analiz edilmiştir. İdeoloji ve ideolojinin dayandığı temeller çerçevesinde filmler ele alınmıştır. Sonuç olarak gerçekliğin medya yoluyla sürekli yeniden üretildiği görülmüştür. İncelenen filmlerde gerçekliğin manipüle edildiği gözlemlenmektedir.

Media is a structure that filters and reproduces reality. During this reproduction, the media also manipulates the society and tries to consolidate the dynamics of the system in which it exists. In the globalizing world, accessing information is easy and effortless. However, it is not possible to say the same thing in order to reach the reality/correctness of the information. The starting point of this study is to seek the answer to the question "Why is it difficult to reach the truth when it is so easy to access information?" In the study, the foundations of the reproduction and construction of reality are discussed. In this study, which is built on the concepts of reality, reproduction of reality, media as the ideological apparatus of the state, manipulation, fabrication of consent, post-truth and yellow journalism, 1984, The Post and V for Vendetta films selected through purposive sampling are ideological in the context of the production and reconstruction of reality. analyzed by the analysis method.Films have been discussed within the framework of ideology and the foundations on which ideology is based. As a result, it has been seen that reality is constantly reproduced through the media. It is observed that reality is manipulated in the films examined.
Media-themed films in the context of the production and reconstruction of truth
Keywords: İletişim Bilimleri; Sahne ve Görüntü Sanatları