ORGANİK YARI İLETKEN FOTODİYOTLARIN HAZIRLANMASI VE OPTOELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜNDÜZ, BAYRAM (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışmada, farklı organik yarıiletken fotodiyotları hazırlandı. Hazırlanan diyotların karanlık ve aydınlatma şartları altında akım-voltaj ölçümleri yapıldı. Akım-voltaj karakteristiklerinden, idealite faktörü, açık devre voltajı, doldurma faktörü, seri direnç ve şönt direnci gibi elektronik parametreler hesaplandı. ITO camı üzerine yapılan organik yarıiletken fotodiyotların idealite faktörü değerleri, silisyum altlığın üzerine yapılan organik yarıiletken diyotlarınkinden büyük bulundu. Diyotların ters besleme akımı aydınlanma şiddeti ile önemli ölçüde arttı. Bu da diyotların bir fotovoltaik davranış sergilediğini gösterir. Hazırlanan diyotların elektronik parametreleri temizleme işlemi, farklı çözücüler ve organik malzemeler kullanılarak geliştirildi. Anahtar Kelimeler: Organik yarıiletkenler, metal/yarıiletken kontaklar, fotodiyot, fotovoltaik etki.

In this study, the various organic semiconductor photodiodes were fabricated. The current-voltage measurements of the prepared diodes were performed under dark and illumination conditions. From current-voltage characteristics, the electronic parameters such as ideality factor, open-circuit voltage, fill-factor, series resistance and shunt resistance were calculated. The ideality factor values of the organic semiconductor photodiodes deposited on ITO glass are higher than ideality factors of photodiodes deposited on silicon substrate. Since, the current under reverse bias significantly increased with illumination intesity, the prepared diodes exhibits a photovoltaic behaviour. The electrical parameters of the prepared diodes were developed using cleaning procedure, different solvents and organic materials. Keywords: Organic semiconductors, metal/semiconductor contacts, photodiode, photovoltaic effect.
Fabricating of organic semiconductor photodiodes and investigating of their optoelectronic properties
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği