ÖĞRETİM ELEMANLARININ AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Arabacı, İmam Bakır; Gül, İbrahim (My University, 2018)
Örgütler, çalışanlarını örgüt amaçlarına ulaştırmak için motivasyonu özendirici çeşitli faktörler kullanırlar. Ancak bir özendirici herkes için aynı etkiyi yapmayabilir. Özendirici faktörler; ekonomik, örgütsel-yönetsel ve psiko-sosyal olmak üzere üç grupta incelenebilir. Ekonomik faktörler, ücret artışı, ekonomik ödül ve karara katılma; örgütsel-yönetsel faktörler, amaç birliği, yetki-sorumluluk dengesi, iş genişletme ve zenginleştirme iken psiko-sosyal faktörler çalışmada bağımsızlık ve sosyal katılma olarak özetlenebilir. Bu çalışmanın amacı, üniversitelerde çalışan öğretim elemanlarının akademik teşvik ödeneğine ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma bu yönüyle nitel bir çalışmadır. Araştırmanın kavramsal kısmı literatür taranarak oluşturulmuştur. Uygulama kısmı için Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesinde çalışan öğretim üyeleriyle görüşme yapılmıştır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formunda öğretim üyelerine konuyla ilgili sorular sorulmuş ve alınan cevaplar kaydedilmiştir. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Görüşmecilere belli rakamlar verilerek kodlama yapılmıştır. Görüşme formları incelenerek burada önemli kavramlar çıkarılmıştır. Bu kavramlar bir araya getirilerek temalar oluşturulmuştur. Bu temalar çerçevesinde konu ele alınarak belli yorumlamalar yapılmıştır. Böylece birtakım genellemelere ulaşılmaya çalışılmıştır. Sonuçta ilgililere bazı önerilerde bulunulmuştur
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları