Gerçek Ortam Görüntülerinin Yapay Zekâ ile Sınıflandırılmasında Sanal Gerçeklik Görüntülerinin Etkisi - Alçin, Ömer Faruk; Arı, Berna; Özel, Nur Özbek; Öztorun, Sevgi (My University, 2025)
Sanal gerçeklik (SG) yeni ve güncel bir çalışma alanı olduğundan araştırmacılar tarafından yoğun şekilde çalışılmaktadır. Sağlık, eğitim, mühendislik, kültür ve turizm, mimari, askeri alanlar ve daha birçok çalışma alanı SG teknolojisi ile çalışmalarını destekleyici adımlar atmış ve ilgili konu birçok araştırmacının odağı haline gelmiştir. Bu çalışmada gerçek ortam görüntülerinin sınıflandırma başarımını artırmak için SG teknolojisinden yararlanılmıştır. Önerilen yaklaşım transfer öğrenme ile gerçek ortam görüntülerinin sınıflandırılması işleminden oluşmaktadır. İlgili çalışmada bahsedilen transfer öğrenme, eğitilmemiş bir derin mimarinin SG görüntüleri ile eğitilmesi ardından ağın gerçek görüntülerle yeniden eğitimi (fine-tuning) olarak tanımlanır. UNITY ortamında tasarlanan SG sahnelerinden V-Env15 olarak isimlendirilen ve 15 ortamdan oluşan bir veri seti hazırlanmıştır. Ortam sınıflama çalışmalarında sıklıkla kullanılan Scene-15 veri seti ile önerilen yaklaşım test edilmiştir. Çalışmada tasarlanan Seri ve Paralel ağ ile GoogLeNet ve Inception-ResNet-V2 derin öğrenme mimarileri kullanılmıştır. Deneysel çalışmalarda tasarladığımız seri mimaride %0,56 ve paralel mimaride ise %4,68 daha yüksek doğruluk performans artışı elde edilmiştir. GoogLeNet ile Seri ağ arasında performasn doğruluğu açısından %4,79 artış, Paralel ağ arasında %0,44 azalma elde edilmiştir. Inception-ResNet-V2 ile Seri ağ arasında %4,47 artış, Paralel ağ arasında %4,57 azalma elde edilmiştir.
The Effect of Virtual Reality Images on Artificial Intelligence Classification of Real Environment Images
Keywords: Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka