5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN "YIKICI DOĞA OLAYLARI" KONUSUNDAKİ DURUMLUK MERAK VE DURUMLUK KAYGILARININ İNCELENMESİ - NAMLI, NURDAL SATICI (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışmasında, 5. Sınıf Fen Bilimleri dersinde işlenen 'Yıkıcı Doğa Olayları' konusunun öğrenci başarısı üzerindeki etkisi, öğrencilerin durumluk merak ve durumluk kaygı düzeyleri açısından incelenmiştir. Merak, bireylerin öğrenme süreçlerini etkileyen güçlü bir motivasyon kaynağı olarak bilinirken, kaygı ise öğrenmeyi zorlaştıran ve genellikle başarısızlıkla ilişkilendirilen bir duygudur. Fen bilimleri dersinde, özellikle 'Yıkıcı Doğa Olayları' gibi gerçek dünyayla yakından ilişkili konular, öğrencilerin hem merakını tetikleyebilir hem de kaygı düzeylerini artırabilir. Bu durum, öğrencilerin dersle ilgili algılarını, öğrenme motivasyonlarını ve nihayetinde akademik başarılarını etkileyebilmektedir. Araştırma kapsamında, öğrencilerin bu konudaki başarıları, onların ders içindeki merak ve kaygı düzeyleri ile ilişkilendirilmiştir. Bu ilişkilendirme araştırma boyunca başarı testi ve 'durumluk merak ve durumluk kaygı ölçeği' kullanılarak çeşitli analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda merakın, öğrencilerin konuyu anlamalarına ve bilgiyi kalıcı hale getirmelerine katkı sağladığı; buna karşılık, yüksek kaygı düzeylerinin ise öğrencilerin öğrenme sürecini olumsuz etkileyerek başarılarını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, araştırma, öğretmenlerin öğrenci merakını canlı tutacak ve kaygıyı azaltacak stratejiler geliştirmesinin önemine vurgu yapmaktadır. Sonuçlar, fen eğitimi alanında öğrenci başarısını artırmaya yönelik önerilere ışık tutmayı hedeflemektedir. Anahtar Kelimeler: Merak, Kaygı, Fen Merakı, Fen Kaygısı, Durumluk Fen Merakı, Durumluk Fen Kaygısı
Investigation of 5th grade students' state curiosity and state anxiety on the subject of "destructive natural events"
Keywords: Eğitim ve Öğretim