Kerbelâ Olayının Şiî İnançlar Üzerine Etkisi - Özarslan, Selim (Harran Üniversitesi, 2016)
Bu makale İslam tarihinin ilk dönemlerinde yani 10 Muharrem 61/1 Ekim 680 tarihinde meydana gelen Kerbelâ hadisesinin Şiî Müslüman inançları üzerindeki etkisini ve bu olaya bağlı olarak ortaya çıkan yeni inançları ele almakta ve bunların vahyî temele dayalı İslam inançlarıyla örtüşüp örtüşmediği irdelenmektedir. Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’da hunharca katledildiği 10 Muharrem yani aşure günü, Şiîlerce önem kazanarak Hz. Hüseyin’in intikamını alma ahdinin tazelendiği bir matem ve acı çekme gününe dönüşmüştür. İslam tarihinde acı hatıralar bırakmış ve aynı ülkü doğrultusundaki insanlar arasında fitneye sebebiyet vermiş bu hazin olayın, günümüz İslâm toplumları arasında da aynı menfi etkiyi uyandırmasını engellemek adına yıl dönümlerinde anılmamasını önermektedir.