LİGULA İNTESTİNALİS (L.)'İN (CESTODA: PSEUDOPHYLLİDEA) LABORATUVAR ŞARTLARINDA YAŞAM DÖNGÜSÜNÜN İNCELENMESİ - AKSOY, ŞULE (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmada, Ligula intestmalis"m laboratuvar koşullarındaki yaşam döngüsünü incelemek amacıyla birinci konakçı olarak; balıkçıl kuşu (Ardea ctnera), birinci arakonakçı; Copepoda (Cyclops victims) ve ikinci arakonakçı ise balık (Acanthobrama marmid) kullanıldı. Keban Baraj Gölü Koçkale yöresinde avlanan Acanthobrama marmktter Ligula intestinalis % pleurocercoidleri yönünden incelendi. Bulunan parazitler balıkçıl kuşlara yedirildi. Bir hafta sonra balıkçıl kuşun dışkısından parazit yumurtaları toplandı ve inkubasyona tabi tutuldu. Yumurta kuluçkalanma oram hesaplandı. Kuluçkalanmış ve coracidium içeren bu yumurtalar Cyclops vichms*e verildi. Daha sonra procercoidli Cyclops vicinus Acanthobrama marmid'lere besin olarak verildi. Böylece çalışmada Ligula mtestinalis* m yaşam döngüsü başardı olarak tamamlandı. Ligula intestinalis* in procercoidleri tararından enfekte edilen Cyclops vicinufxm enfeksiyon dinamiğine, parazitin balıkçıl kuşlara olan etkisine ve parazitin yumurta yoğunluğunun konakçıda meydana getirdiği değişikliklere bakıldı. Çalışmada yumurta yoğunluğunun yükselmesine bağlı olarak, yumurtaları yiyen cyclopslann ölümlerinin de arttığı ve cyclopslardaki bireysel procercoidlerin ortalama büyüklüğünde bir azalmanın olduğu belirlendi. Ligula intestinalis yumurtalarıyla muameleye bırakılan copepodlann kontrol grubundan ve yüksek yoğunlukta yumurtayla maruz bırakılanlar düşük yoğunluktaki yumurtayla maruz bırakılanlardan daha az hayatta kaldıkları saptandı. Anahtar Kelimeler : Ligula intestinalis, Yaşam Siklusu, Balıkçıl Kuşu, Copepoda IV
The maintanence of life cycle of Ligula intestinalis (L.) (Cestoda: Pseudophyllidea) in laboratory conditions
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Su Ürünleri