A PROPOSAL FOR AN ENERGY-EFFICIENT SCHOOL BUILDING MODEL IN KIRKUK/IRAQ - NAJIB, SALIH HABIB (Fırat Üniveristesi, 2019)
Tüm aydınlatma, ısıtma ve soğutma biçimlerinde enerji tüketimini azaltma ve mantıklı davranma yönündeki küresel eğilime rağmen, Irak'ta enerji tüketimi ve kaynakları ile ilgili inşaatlar hala farkındalık olmadan veya araştırmaya dayanmadan devam etmektedir. İnşa edilen ortamda enerjinin korunması, küresel bir trend sorunu olarak Irak'taki hem siyasi hem de bilimsel programların en önemli konularından biri haline gelmelidir. Irak'ın artan nüfusu, azalan fosil temelli enerji kaynakları ve artan zararlı gaz emisyonları, binalarda enerji verimliliği için önemli katalizörlerin toplamı olarak ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak, maliyet verimliliği, güvenlik ve karbon emisyonlarını azaltma ihtiyacı, enerji tasarrufu için temel nedenlerdir. Şu anda, Irak'ta kullanılan enerji miktarında inanılmaz bir artış olmuştur ve her sektörde ve özellikle inşaat sektöründe en verimli şekilde enerji kaynaklarına ve enerji tüketimine artan bir bağımlılık vardır. Irak'ta inşa edilen binalar, iç mekanlarda rahatsız edici bir havaya ve yıl boyunca çok fazla enerji kullanımına neden olan termal tasarım hesaplamalarını göz ardı etmektedir. Özellikle Kerkük şehrinde binaların enerji verimliliğinin sağlanması, süregelen enerji krizi nedeniyle kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, bina tasarımında enerji tüketimini azaltmada, Pasif ve Aktif tasarım parametrelerinin etkisini araştırmaktır. Bu amaçla Kerkük/ Irak bölgesinde bir Okul Binası Modeli (OBM) belirlendi. Binalarda duvar veya zemin oranına göre ısı yalıtımı, bina oryantasyonu, bina formları ve pencere alanının uygulanmasından kaynaklanan enerji tasarrufu miktarı incelenmiştir. Termal yükleri ve belirlenen okul binası örneği için yıl boyunca ihtiyaç duyulan enerji miktarını simüle etmek için kullanılan iki program (Revit ve green building studio) kullanılmıştır. OBM binası, enerji tüketimini daha çevre dostu ve enerji tasarruflu bir seviyeye düşürmede faydalı olacaktır. Ek olarak OBM çatısının üstüne monte edildiği varsayılan fotovoltaik (FV) panelleri simüle etmek için PV*SOL yazılımı kullanılmıştır.

Despite the global trend towards reducing and rationalizing energy consumption in all of its forms of lighting, heating and cooling, building constructions in Iraq related to energy consumption and resources still proceed without awareness or study. The conservation of energy in the built environment should become one of the most important topics in both political and scientific programs in Iraq as a global trend issue. The growing population of Iraq, the decreasing fossil-based energy resources and the increasing emissions of harmful gases has emerged as a collection of major catalysts for energy efficiency in buildings. In addition, cost efficiency, safety and the need to reduce carbon emissions are the key reasons for energy conservation. At the moment, there has been an incredible increase in the amount of energy used in Iraq and there is an increasing reliance on energy resources and energy consumption in the most efficient way in every sector, and in the building sector especially. Construction buildings in Iraq ignore thermal design calculations, which has led to an uncomfortable indoor climate and the use of a lot of energy during the year. Achieving the energy efficiency of buildings particularly in Kirkuk city is critical due to the continuous energy crisis. The aim of this study was to investigate the effect of the Passive and Active Design parameters in the building design to reduce energy consumption. For this purpose, a School Building Model (SBM) was determined in the Kirkuk/ Iraq region. The amount of energy savings resulting from the application of thermal insulation, building orientation, building forms and window area according to the wall or floor ratio in the buildings was examined. There re two programs (Revit and green building studio) used to simulate the thermal loads and the amount of energy needed for the determined school building sample for the year period. The (SBM) building will be useful at reducing the energy consumption to a more environmentally friendly and energy-efficient level. In addition, the pvSOL tool was employed to simulate the photovoltaic (PV) panels assumed to be installed on the top of the roof of the (SBM).
Kerkük/Irak'ta enerji etkin okul binası modeli önerisi
Keywords: Mimarlık