Kurşun (II) iyonlarının kesikli reaktörde Rhizopus arrhizus'a adsorbsiyonu - Özer, Ayla; Ekiz, H. İbrahim; Özer, Dursun; Kutsal, Tülin; Çağlar, Arif (My University, 1996)
Bu çalışmada, kurşun (II) iyonlarının Rhizopus arrhizus'a adsorbsiyonuna ortam koşullarının etkisi kesikli karıştırmak bir kapta araştırıldı. Başlangıç adsorbsiyon hızına pH, sıcaklık, kurşun (II) iyon derişimleri ve mikroorganizma derişimlerinin etkili olduğu gözlendi. Başlangıç PH'sının 4.0 - 4.5, sıcaklığın 30°C, başlangıç kurşun (II) iyon derişiminin 100 mg/l ve mikroorganizma derişiminin 0.25 g/l değerlerinde en yüksek adsorbsiyon hızları elde edildi. Kurşun (II) iyonlarının R. arrhizus'a adsorbsiyonu Freundlich ve Langmuir izotermlerine uygunluk göstermektedir.
Keywords: Biyoloji; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği