Köpeklerde otojen kortikal ve spongiyöz kemik greftlerinin uygulanması ile oluşan kallusun çekme ve basma dayanımlarının incelenmesi - Saat, Emine; Durmuş, Ali Said (My University, 2009)
Bu çalışma, köpeklerde kemik defektlerinin onarımında otojen kortikal ve spongiyöz kemik greftlerinin uygulanması sonucunda oluşan kallusun çekme ve basma dayanım değerlerinin karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirildi. Çalışma değişik ırktan, 2-3 yaşlarında, ağırlıkları 25-30 kg arasında değişen 12 adet dişi köpekte gerçekleştirildi. Genel anestezi altında, köpeklerin sağ veya sol radius’unda 0.7 cm uzunluğunda segmental bir defekt oluşturuldu. Oluşturulan defektler köpeklerin 6 tanesinde otojen kortikal kemik grefti ile, 6 tanesinde ise otojen spongiyöz kemik grefti ile dolduruldu. İkinci, 4. ve 6. ayın sonunda her gruptan iki hayvan sakrifiye edilerek greft uygulanan kemikleri çıkarılarak çekme ve basma testleri uygulandı. Bu testlerden elde edilen sonuçlara göre otojen spongiyöz kemik greftinin çekme ve basma dayanımının otojen kortikal kemik greftlerine göre daha yüksek olduğu saptandı.
Keywords: Radius; kemik hastalıkları; doku kültürü; cerrahi; dişi köpek; köpek; greft; kemik