Şii KAYNAKLARDA MUHAMMED B. HASAN EL·MEHDi'NiN TARiHi VE MENKABEVi KiŞiLiGi - Atalan, Mehmet (Fırat University, 2002)
On ikinci imam Muhammed b. Hasan 255/868'de doğmuştur. Mehdi'nin dönüşüiıü bekleyen Şii teologları, Mehdiliği bir inanç esası olarak görmüşlerdir. Muhammed b. Hasan'ın tarihi ve menkabevi hayatı geniş ölçüde ortaya konmaya çalışıldı. On birinci imaının oğlunun esrarengiz kaderi, ilk dönem Şii ailesini birçok fırkaya ayırdı. Muhammed b. Hasan doğduğunda, Hasan el-Askeri hizmetçisinin babasını çağırarak ona birçok kurban kesmesini söylediği rivayet edilir. Şia'ya göre Peygamber yüzlerce yıl önce onun isminin kendi ismiyle aynı olacağını bildirmiştir. Babasının ölümüne yakın bir zamanda Muhammed b. Hasan diye bilinen çocuğun imam olarak atandığı söylenir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları