TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU’NUN ÖZERKLİĞİ - Devecioğlu, Sebahattin; Çoban, Bilal (Gazi Üniversitesi, 2003)
Türkiye Futbol Federasyonu (T.F.F)’ nun özerkliğinin çözümlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada; Türkiye’deki futbolun gelişim aşamaları; özellikle de T.F.F.’ nin özerkleşme sürecine girdiği 1988 yılından günümüze kadar olan dönem çağdaş yönetim uygulamaları çerçevesinde, özerklik açısından değerlendirilerek çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır. T.F.F.’nin özerkliği ile ilgili birincil ve ikincil kaynaklar "dökümantasyon metodu" kullanılarak incelenmiş, bazı temel problem tarihi araştırmalarda kullanılan "retrospektif yöntem" ile değerlendirilmiştir. Türk Spor yönetiminde demokratikleşme çabalarında önemli mesafeler kat eden T.F.F.’nin mevcut özerk yönetim yapısının korunarak, çağdaş yönetim anlayışı çerçevesinde serbest piyasa mekanizmalarına uyum sağlayabilecek idari-mali bir yapıya kavuşturulması gerekliliği vardır. Böyle bir yönetim özelliğine kavuşturulacak futbolun kurumsal yapısı Türkiye’deki diğer spor teşkilatlarına model oluşturacağı söylenebilir

The aim of solution of autonmy of Turkey Football Federation (T.F.F)’in this study; development stages of football in Turkey; particularly, it was appraised and developed solution proffers from 1988 when T.F.F. entere autarcy process to now in modern administration applications Primary and extraneous sources, which are concerned with autarcy of T.F.F. were examined with using "documantation method", some elementary problems were estimated with "retrospektif method" which is used in historical exploration.Existing autarcy structure of T.F.F , which has been cover important distance, was protected in democratic effort of Turkish Sport administration. There are necessary for administrative-financial structure, which could be associble to free market mechanisms, into modern administration. It could be said that institutional structure of football, which is attained administration autonmy, forms a model in other sport organization of Turkey.
AUTONOMY OF TURKEY FOOTBALL FEDERATION
Keywords: Sports Medicine; Spor Hekimliği